Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ από τη Μόσχα. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Ρωσία για μια συμφωνία αγοράς εκ των προτέρων δόσεων του Sputnik V.

Ads

«Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο» του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σημείωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Κρέτσμερ, ο οποίος είχε συνομιλίες στην ρωσική πρωτεύουσα με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο. Η Γερμανία θα ήθελε να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, 10 εκατομμύρια κάθε μήνα, μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου, διευκρίνισε ο Κρέτσμερ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος πραγματοποιεί από την Τετάρτη, πολυήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, εν μέσω ενός τεταμένου πλαισίου ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Εάν ισχύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, η Σαξονία υπολογίζει ότι θα παραλάβει από 500.000 δόσεις ανά μήνα και επί τρεις μήνες, σύμφωνα με τους κανόνες διανομής στα γερμανικά κρατίδια. Εάν το εμβόλιο έχει αποδοχή από του πολίτες, είπε ο Κρέτσμερ τότε μπορεί η παραγγελία να αυξηθεί.

Ο ίδιος ωστόσο, είπε ότι θα εμβολιαστεί με σκεύασμα της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα, ως ψήφο εμπιστοσύνης στο εμβόλιο που αντιμετωπίζεται πλέον με καχυποψία και από τους Γερμανούς. Η Ανγκελα Μέρκελ επέκρινε το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιηθούν ήδη το Sputnik χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ.

Ads

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου, είχε ανακοινώσει στις 8 Απριλίου ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «για ένα συμβόλαιο αγοράς εκ των προτέρων».

Ο Σπαν είχε αιτιολογήσει την απόφαση του Βερολίνου να δράσει μόνο του στηρίζοντάς την στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ την αγορά του Sputnik V, σε αντίθεση με αυτό που έκανε για τα άλλα εμβόλια κατά της COVID-19.