Έτοιμη φαίνεται να είναι η Γαλλική κυβέρνηση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τον βιασμό ανηλίκων, με το βλέμμα στην δυνατότητα των θυμάτων εναντίον των οποίων τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί, να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη αλλά και την απαλλαγή των ανηλίκων από την υποχρέωση να αποδείξουν τον βιασμό τους.

Ads

Αφορμή στάθηκε το βιβλίο της Καμίλ Κουσνέρ η οποία είναι  είναι λέκτορας νομικής, στο οποίο αποκαλύπτει ότι ο δίδυμος αδελφός της υπέστη σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας τους,τον πολιτικό επιστήμονα Ολιβιέ Ντιαμέλ, αποκάλυψη που συγκλόνισε τη χώρα.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1, ο υφυπουργός και υπεύθυνος για θέματα Παιδιών και Οικογένειας Adrien Taquet, η κυβέρνηση θέλει να εισάγει μια «συνταγή κλιμάκωσης». «Η φιλοσοφία μας είναι να μπορούν να προστατευτούν όλα τα θύματα του ίδιου δράστη γι’αυτό η κατάθεση του τελευταίου θύματος θα επιτρέπει σε όλα τα προηγούμενα θύματα του ίδιου δράστη να προσφύγουν στο δικαστήριο».

Η γαλλική κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο, θέλει να ξεπεράσει το εμπόδιο της παραγραφής των αδικημάτων, η οποία δεν επιτρέπει στα θύματα που βιάστηκαν ως ανήλικα, να δικαιωθούν αν το καταγγείλουν αρκετά χρόνια μετά. Με τον νέο νόμο, θα αρκεί η κατάθεση μίας περίπτωσης που δεν έχει παραγραφεί, για να προσφύγουν τα προηγούμενα θύματα του δράστη.

Ads

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από διαβουλεύσεις με συλλογικότητες του κινήματος που έκαναν σαφές, ότι ένα ανήλικο άτομο, συχνά δεν γνωρίζει ότι κακοποιείται και σε κάθε περίπτωση δεν καταγγέλλει έγκαιρα.

Δεν θα χρειάζεται να αποδείξει ο ανήλικος τον βιασμό του

Το νέο νομικό πλαίσιο θα γίνει με τροποποίηση του νόμου Schiappa του 2018, ο οποίος θα αλλάξει και ως προς το όριο ηλικίας των θυμάτων. Ο νόμος του 2018 που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι  κάθε σεξουαλική πράξη σε παιδί κάτω των 15 ετών είναι «σεξουαλική επίθεση», η οποία τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών. Στη συνέχεια όμως, για να χαρακτηριστεί ως γεγονός σεξουαλικής επίθεσης ή  βιασμού, είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι υπήρξε αιφνιδιασμός, βία, εξαναγκασμός ή απειλή, ακόμη και για ένα παιδί κάτω των 15 ετών!

Ο νέος νόμος όπως εξηγεί ο υφυπουργός, θα απαλλάξει το θύμα από την υποχρέωση να αποδείξει τα παραπάνω: «Κάθε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης που διαπράττεται από ενήλικα σε ανήλικους κάτω των 15 ετών είναι έγκλημα, χωρίς την ανάγκη να αποδειχθεί ότι υπήρχε εξαναγκασμός, απειλή, αιφνιδιασμός και βία. Δεν θα αμφισβητούμε πλέον τη συγκατάθεση του θύματος όπως συμβαίνει σήμερα», εξηγεί ο Adrien Taquet. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των παιδιών μας» προσθέτει.

Δεν θα ποινικοποιείται η εφηβική σχέση

Η γαλλική κυβέρνηση, έχει προβλέψει το να μην ποινικοποιείται μια εφηβική σχέση, λέει ο Taquet, στην τηλεοπτική συνέντευξη: «Για να μην ποινικοποιήσουμε μια εφηβική σχέση που θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικής ηλικίας, εξετάζουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας έννοιας της διαφοράς ηλικίας, για παράδειγμα  της διαφοράς των πέντε ετών», διευκρινίζει ο υφυπουργός. Οι εξαιρέσεις θα προβλέπονται, έτσι ώστε να μην ποινικοποιούνται συστηματικά μια συναινετική σχέση που διατηρείται μεταξύ ενός 14χρονου εφήβου και ενός νεαρού ενήλικα των 18 ετών, για παράδειγμα» συμπληρώνει.

Αιμομιξία: Επιβαρυντικός παράγοντας ή αδίκημα;

Τέλος, σχετικά με τη νομική διάκριση μεταξύ βιασμού ανηλίκου και αιμομικτικού βιασμού, το στέλεχος της κυβέρνησης εμφανίζεται σκεπτικό και αυτό γιατί υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους συλλόγους με τους οποίους πραγματοποιείται η διαβούλευση.

«Είναι διχασμένοι σε αυτό θέμα. Κάποιοι  από αυτούς υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο αδίκημα που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ιδιαιτερότητα αυτού του εγκλήματος. Άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για βιασμό, ότι είναι απαραίτητο ο βιασμός να είναι βιασμός και ότι η ονομασία πραγμάτων με διαφορετικό τρόπο στον Κώδικα μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο εξασθένισης των ουσιαστικών διεκδικήσεων. Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει νομικές λύσεις για την καλύτερη καταπολέμηση της αιμομιξίας. Επιβαρυντικός παράγοντας, σκέτο  βιασμός… οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Η γαλλική κυβέρνηση μελετά κι  άλλες δυνατότητες για το θέμα της αιμομιξίας, ιδίως  με άξονα την προστασία των παιδιών με ειδικές ανάγκες, την ευαισθητοποίηση των παιδιών από το σχολείο, την κατάρτιση επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά σε προγράμματα πρόληψης. Η αποστολή διερεύνησης του θέματος,  ανατέθηκε στον Edouard Durand, αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για τα καθήκοντα των δικαστών σε σχέση με θέματα παιδιών στο  Δικαστήριο του Bobigny και την Nathalie Mathieu, διευθύντρια του σωματείου Docteurs Bru, που ειδικεύεται στην υποδοχή παιδιών θυμάτων αιμομιξίας.