Οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL συμμετείχαν την Τετάρτη σε μια δράση μέσα στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενάντια στο «νόμο-φίμωτρο», που απαγορεύει συγκεντρώσεις έξω από κρατικές υπηρεσίες και είχε ψηφιστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στην Ισπανία.

Ads

Ο νόμος για την Δημόσια Ασφάλεια, γνωστός ως «ley mordaza» (νόμος-φίμωτρο) προκαλεί ήδη σωρεία αντιδράσεων στην Ισπανία, καθώς προβλέπει απαγόρευση συγκεντρώσεων έξω από κρατικά κτίρια, ποινικοποίηση της χρήσης κουκούλας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αλλά και πρόστιμα από 600 μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ σε όσους διαδηλώνουν χωρίς έγκριση από τις αρχές ή τραβούν φωτογραφίες των αστυνομικών κατά τη δράση τους στις διαδηλώσεις.

Μεταξύ των βουλευτών που μίλησαν για το θέμα αυτό, ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα μας προκαλεί έκπληξη πώς μια δημοκρατική χώρας σαν την Ισπανία ψηφίζει τέτοιους νόμους, που μας θυμίζουν αντιδημοκρατικά καθεστώτα του παρελθόντος. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει και ο νόμος να ακυρωθεί και να αποκατασταθεί το δημοκρατικό κλίμα και οι δημοκρατικοί κανόνες».