Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία που άφησε πίσω της τουλάχιστον 84 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Ads

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση». Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε επίσης την επίθεση στη Νίκαια. «Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων», τόνισε η Κλίντον μιλώντας στην εκπομπή The O’Reilly Factor του τηλεοπτικού δικτύου Fox News , όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ads

Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: «Είναι πόλεμος».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα», τόνισε επίσης.

«Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών και πολιτικών

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

«Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον γάλλο ομόλογό του πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο οποίο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του έπειτα από αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.«Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συμμερίζεται πλήρως την οδύνη της», πρόσθεσε.

Μήνυμα στήριξης στον λαό της Γαλλίας, που δοκιμάζεται και πάλι από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε από τη Μογγολία, όπου διεξάγεται η σύνοδος Ευρώπης-Ασίας (ASEM), εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες «αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας σε γραπτή δήλωσή του: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

«Η φρίκη για την επίθεση στη Νίκαια δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους Γάλλους φίλους μας» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «συγκλονισμένος και θλιμμένος» από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, μιας χώρας που επίσης έχει πληγεί από την τρομοκρατία,  έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση.

«Τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα σε ολόκληρο τον γαλλικό λαό», ανέφερε ο ισπανός πρωθυποργός Μαριάνο Ραχόι σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.