Η κεντρική πλατεία Wenceslas, στην καρδιά της Πράγας, όπου πριν από τρεις δεκαετίες, συγκεντρώθηκαν πλήθη στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το καθεστώς το 1989 και όπου διακηρύχθηκε η απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας από τους Γερμανούς ναζί επτά δεκαετίες πριν, εδώ και πολλές εβδομάδες γέμισε και πάλι από κόσμο που διαμαρτύρεται.

Ads

Στην τελευταία διαδήλωση της Τρίτης, περισσότεροι από 120.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τον καθιστά ύποπτο για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και διαπιστώνει σύγκρουση ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην πολιτική δραστηριότητά του, ζητώντας του να εγκαταλείψει είτε την πολιτική είτε τις επιχειρήσεις.

Ήταν η μεγαλύτερη αντικυβερνητική συγκέντρωση που έγινε στην Πράγα από την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» κατά τη λεγόμενη «Βελούδινη Επανάσταση» το 1989. Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μία φορά την εβδομάδα από τα τέλη Απριλίου, εκφράζοντας την οργή τους. «Ας κάνουμε μια επανάσταση για την απομάκρυνση του Μπάμπις, ας τον ξεφορτωθούμε, ζητούμε την παραίτησή του γιατί το ποτήρι ξεχείλισε», είπε ο διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Τσεχία, David Ondacka.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια υπόθεση διαφθοράς», δήλωσε ο 44χρονος Tomas Peszynski, στη New York Times.«Πρόκειται για κατάχρηση της εξουσίας και για έναν αγώνα για την προστασία των θεσμών, της δημοκρατίας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γνωστός και ως «Τσέχος Τραμπ», που είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Τσεχία αρνείται τις κατηγορίες και επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας για «επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Τσεχίας».

Ads

Οι Βρυξέλλες από την άλλη εκτιμούν ότι συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρία Agrofert, που περιλαµβάνει αγροτικές επιχειρήσεις και εταιρείες τροφίµων, καθώς και µίντια, που είχε ιδρύσει και από την οποία επισήμως αποχώρισε το 2017, την οποία ελέγχει πλέον η σύζυγό του Μόνικα Μπαμπίσοβα. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες απαιτούν από την Τσεχία την πληρωμή 17,4 εκατομμυρίων ευρώ. «Τίποτα δεν θα δοθεί πίσω» είναι η απάντηση που επαναλαµβάνει ο Μπάµπις, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί και ταυτόχρονα απέρριψε τη προσφυγή σε ψήφο εµπιστοσύνης στο κονοβούλιο.

Ο διεφθαρμένος Αντρέι Μπάμπις και ο αγώνας για τη δημοκρατία

Στην πραγματικότητα, ο Αντρέι Μπάμπις εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο το 2013 εν μέρει λόγω της υπόσχεσής του για μάχη κατά της διαφθοράς. Δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής του κόμματος ANO, παρουσίαζε τον εαυτό του ως κάποιον που δεν μπορούσε να αλλοτριωθεί. Οι ψηφοφόροι φάνηκε να πείστηκαν. Έτσι το 2017 στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Μπάμπις και το κόμμα του κέρδισαν και έγινε πρωθυπουργός.

«Πιστέψαμε αυτά που έλεγε πριν εκλεχθεί», δήλωσε ο 27χρονος διαδηλωτής Dagmar Pavelkova. «Τελικά αποδείχτηκε πλήρως διεφθαρμένος και τώρα προσπαθεί να χειραγωγήσει το νομικό σύστημα για να γλιτώσει». Μάλιστα, Τσέχοι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος του πρωθυπουργού, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΕ που αποκάλυψε ότι ο όμιλος των επιχειρήσεων που του ανήκει ωφελήθηκε παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παρά το πλήθος των διαδηλωτών όμως, το κόμμα του Αντρέι Μπάμπις, ANO, έχει ακόμα μια σταθερή βάση στήριξης. Στις πρόσφατες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υποψήφιοί του έλαβαν περίπου το 20% των ψήφων, και το κόμμα του ήρθε πρώτο.

Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα αποτελέσματα έδειξαν πόσο αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Οι Σοσιαλδημοκράτες, για παράδειγμα, οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο της τσεχικής πολιτικής σκηνής για ένα τέταρτο του αιώνα, είναι τώρα ένα μικρό κόμμα που αγωνίζεται για να κερδίσει κάποιες χιλιάδες ψήφους από ένα απογοητευμένο εκλογικό σώμα που βγήκε ξανά στους δρόμους.

image

Κάν’ το όπως η Σλοβακία

Ωστόσο, οι μαζικές διαδηλώσεις της Πράγας παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότηταΣτη γειτονική Σλοβακία, μήνες μαζικών διαμαρτυριών επίσης για θέματα διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας που σχετίζονταν με την ιταλική μαφία, ανέτρεψαν την κυβέρνηση και άνοιξαν τον δρόμο για τη δικηγόρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα που ανέλαβε την προεδρία της Σλοβακίας στις πρόσφατες εκλογές. Χιλιάδες Σλοβάκοι, συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η έκταση των οποίων ήταν χωρίς προηγούμενο, και οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση.

Το σημαντικό, αξιοπρόσεχτο και σχετικό με τη γείτονα Τσεχία είναι το γεγονός ότι η επιτυχία του σλοβάκικου κινήματος παρακολουθήθηκε στενά από τους διοργανωτές στο αδελφό έθνος, όπως οι δύο χώρες αλληλοχαρακτηρίζονται από τον ειρηνικό διαχωρισμό τους το 1993. Η Jitka Cvancarova, διάσημη Τσέχα ηθοποιός που μίλησε από τη σκηνή μπροστά στο Εθνικό Μουσείο στο πλαίσιο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι οι αξίες πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα οιασδήποτε αξιοπρεπούς κοινωνίας. «Κύριε Αντρέι Μπάμπις», είπε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. «Μάλλον μπορείτε να αγοράσετε πολλά, αλλά δεν μπορείτε να αγοράσετε την τιμή, την αξιοπρέπειά μας ή την ελευθερία μας». Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, η πλατεία της Πράγας δεν πρόκειται να αδειάσει και οι εξελίξεις είναι προσεχώς…