Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των Wikileaks, η Γιασμίν Μοταργέμι, η πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Nestle και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε το διατροφικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν η εταιρεία, και ο Ρούι Πίντο, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks και είναι κρατούμενος στην Πορτογαλία αναμένοντας να δικαστεί, έλαβαν το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ads

«Πριν από ένα χρόνο όταν δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει ένα βραβείο για δημοσιογράφους. Καθώς φοβόμαστε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, εμείς σαν Ευρωπαϊκή Αριστερά δημιουργήσαμε αυτό το βραβείο, που με περηφάνια απονέμουμε σήμερα για δεύτερη φορά. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το βραβείο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικά παιχνίδια και ότι θα δίνεται πραγματικά στους ανθρώπους που παίρνουν το ρίσκο και λένε την αλήθεια.

Είμαστε επίσης πεφήφανοι επειδή το βραβείο έχει μεγάλη απήχηση και οι υποψηφιότητες που λάβαμε ήταν πολλές. Η κριτική επιτροπή είχε δύσκολο έργο να επιτελέσει. Επέλεξε, όμως, τρεις νικητές. Πρόκειται για θαρραλέους ανθρώπους που αψηφούν τους κινδύνους με σκοπό το καλό της κοινωνίας. Δύο από τους ανθρώπους που βραβεύουμε σήμερα είναι στην φυλακή. Έχουμε όμως εκλεκτούς αντιπροσώπους και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους εδώ», δήλωσε κατά την εκδήλωση της απονομής των βραβείων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με πρωτοβουλία του οποίου θεσπίστηκε το βραβείο.

Η Γιασμίν Μοταργέμι παραλαμβάνοντας το βραβείο σχολίασε ότι «σήμερα ο ήλιος έλαμψε στην ζωή μου. Είναι μια μέρα ελπίδας. Μετά από σχεδόν 14 χρόνια άγχους και δικαστικών αναμετρήσεων έλαβα πριν από ένα μήνα ένα email με χαρμόσυνα νέα. Ότι είμαι υποψήφια για αυτό το βραβείο, που δίνεται στο όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια». «Ελπίζω η βράβευσή μου να δώσει το θάρρος σε εργαζόμενους στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων αλλά και άλλων κλάδων να παλέψουν για την εφαρμογή ηθικών και σωστών πρακτικών στην δουλειά τους», συμπλήρωσε.

Ads

image

Εκπροσωπώντας τον Ρούι Πίντο, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντουάν Ντελτούρ, που είχε διωθεί μαζί με τον Ραφαέλ Αλέ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των LuxLeaks. Ο Ντελτούρ ανέγνωσε επιστολή του Πίντο, στην οποία ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τόνιζε: «Οι πορτογαλικές αρχές θέλουν να με ενοχοποιήσουν για τα Football Leaks. Φοβάμαι ότι δεν θα έχω μια δίκαιη δίκη. Η κράτησή μου επιβεβαιώνει τους φόβους μου. Ότι έκανα το έκανα για το καλό των συνανθρώπων μου».

«O Πίντο διώχθηκε όπως και εγώ γιατί αποκάλυψε πολύτιμες πληροφορίες που αφορούσαν το κοινό και είχαν επίπτωση στην καθημερινή ζωή τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που του συνέβη και έχει την απόλυτη υποστήριξή μου. Ελπίζω ότι θα απελευθερωθεί σύντομα», σχολίασε ο Αντουάν Ντελτούρ παραλαμβάνοντας το βραβείο.

image

Πριν παραλάβει το βραβείο του Τζούλιαν Ασάνζ, η νομπελίστρια Ειρήνης Μαρέντ Μαγκουάιρ, στην εκδήλωση αναπαράχθηκε ηχογραφημένο μήνυμα του ιδρυτή των Wikileaks, το οποίο είχε ετοιμάσει εκείνος λίγες μόνο μέρες πριν την σύλληψή του στο Λονδίνο. Στο μήνυμα αποκάλυπτε πως ο Ισημερινός ετοιμαζόταν να παραβιάσει το άσυλο που του είχε χορηγήσει και προετοίμαζε το έδαφος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η Μ. Μαγκουάιρ δήλωσε με την σειρά της ότι «είναι υπέρτατη τιμή για μένα να είμαι εδώ και να παραλάβω το βραβείο για τον φίλο μου και ιδρυτή των wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: Είναι σωστό ή λάθος να μένουμε σιωπηλοί; Ο Ασάνζ έκανε αυτή την ερώτηση και απάντησε πως δεν μπορεί να μείνει άπραγος απέναντι στις πολιτικές που δολοφονούν αμάχους στα σπίτια τους. Ο Ασάνζ και η ιστορία του θα λέγεται για καιρό αφότου πολλοί από εμάς θα έχουμε σβήσει».

«Τα δυτικά ΜΜΕ δαιμονοποίησαν τον Ασάνζ. Και ντρέπομαι για αυτό. Τι ΜΜΕ έχουμε; Τι κόσμο δημιουργούμε για τα παιδιά μας; Πρέπει να απαιτήσουμε ο Ασάνζ να αφεθεί αμέσως ελεύθερος», συμπλήρωσε.

image

Την κριτκή επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρμπάν, η δημοσιογράφος του Alpha Γιάννα Παπαδάκου, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση της UBS, Στεφανί Ζιμπώ, και η Σουελέτ Ντρέιφους, δημοσιογράφος.

Η Στεφανί Ζιμπώ σχολίασε ότι «είμαστε αυτοί που επιβίωσαν. Χωρίς τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος η διαφθορά θα κέρδιζε. Η άγνοια σκοτώνει. Ο Ασάνζ είχε πει το 2016 δεν είμαι έτοιμος να ξεχάσω ούτε και να συγχωρήσω. Όσο ο Ασάνζ είναι κρατούμενος κανείς μας δεν είναι ελεύθερος».

Η Σουαλέτ Ντρέιφους δήλωσε πως «ο Ασάνζ είναι και δημοσιογράφος και whistleblower. Είχε την δίψα να πει την ιστορία με γεγονότα. Η μαρτυρία δημοσίου συμφέροντος είναι ανθρώπινο δικαίωμα πλέον. Είναι η μάχη απέναντι στην αδικία. Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει ότι όσοι παίρνουν το ρίσκο δέχονται χτυπήματα. Αυτά είναι όμως και χτυπήματα στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφορία».

Η Γιάννα Παπαδάκου παρουσίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis στην Ελλάδα τονίζοντας ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης δέχθηκαν χτυπήματα, συκοφαντίες και απειλές, αλλά συνεχίζουν να μιλούν για τα απαράδεκτα που γίνονται γύρω μας.

image

Τέλος, ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια ο γιος της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης, τόνισε ότι «αυτό το βραβείο εμπεριέχει όλα όσα εκπροσωπούσε η μητέρα μου. Την μάχη για ότι είναι σωστό, τη μάχη ενάντια σε ότι είναι άδικο. Αυτοί που βραβεύονται σήμερα έχουν τα ίδια πιστεύω με την μητέρα μου. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε όλοι ώστε αυτοί που μάχονται για την αλήθεια δεν θα καταλήξουν με τον ίδιο τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Στέλιο Κούλογλου για τα συγκινητικά λόγια που είχε πει στην Μάλτα στις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από την δολοφονία της μητέρας μου: ότι δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί. Ότι δεν θα αφήσουμε το φως της να σβήσει. Και θέλω να τον ευχαριστήσω για την μάχη που δίνει για αυτό το βραβείο και για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».