Μπορεί το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι να επιβεβαίωσε την πρωτιά του στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία, ωστόσο στην πρώτη τους επίσημη εμφάνιση από τις πλατείες στις εθνικές κάλπες οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας εισήλθαν δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας, με τους Ciudadanos (Πολίτες) του Αλμπερ Ριβέρα να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Πλήγμα για το δικομματισμό τα αποτελέσματα στην πρωτεύουσα Μαδρίτη αλλά και τη «συμπρωτεύουσα» Βαρκελώνη.

Ads

Με την καταμέτρηση να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 26,5% των ψήφων -περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011- ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%.

Οι Podemos, που ιδρύθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από μία ομάδα καθηγητών Πολιτικών Επιστημών, κέρδισαν την τρίτη θέση σε δώδεκα περιοχές. «Τα κόμματα εξουσίας είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους»  δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης τους. «Νιώθω τεράστια υπερηφάνεια που είμαστε ο παράγοντας της αλλαγής» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο άλλος νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, οι Ciudadanos, κόμμα της κεντροδεξιάς που γεννήθηκε στην Καταλονία, εξέλεξε αντιπροσώπους σε περίπου 1.000 δημοτικά συμβούλια και θα μπορούσε να φθάσει στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο με έναν σύγχρονο λόγο, υπέρ των επιχειρηματιών, αδυσώπητο κατά της διαφθοράς. ε ό,τι αφορά τους δήμους, Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές, που εναλλάσσονται στην εξουσία για περίπου 40 χρόνια, κερδίζουν από κοινού μόνο το 53% των ψήφων σε όλη τη χώρα, ότι μαζί είχαν κατακτήσει το 63,52% στις δημοτικές εκλογές του 2011.

Ads

Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν το έργο της κυβερνώσας Δεξιάς, η οποία ετοιμάζεται για έναν νέο μαραθώνιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

Σημάδι για την αλλαγή που έρχεται στην Ισπανία τα αποτελέσματα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Στη Μαδρίτη πρώτη τερμάτισε με διαφορά λίγων ψήφων τερμάτισε η Εσπεράνθα Αγκίρε, που υπήρξε προσωπική επιλογή του Ραχόι, αλλά σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Μανουέλα Καρμένα του Ahora Madrid, που στηρίζεται από τους Podemos και που αν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Σοσιαλιστών δεν αποκλείεται να αναλάβει και τα ηνία της πόλης.

Το δεύτερο μεγάλο χτύπημα για το Λαϊκό Κόμμα είναι το αποτέλεσμα στην Καστίγια-Λα Μάντσα, όπου υποψήφια ήταν η γενική γραμματέας του κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ: κατάφερε να έρθει πρώτη, όμως οριακά έχασε την αυτοδυναμία. Εφόσον το PSOE συμμαχήσει με το Podemos, το κυβερνών κόμμα θα χάσει και αυτή την επαρχία.

Η άλλη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν στην Βαρκελώνη η νίκη της Άδα Κολάου, της ακτιβίστριας ενάντια στις εξώσεις, που κατάφερε να κλέψει την πρώτη θέση από τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλονίας (CiU), ανοίγοντας το δρόμο για τους ανθρώπους των κινημάτων στην εξουσία.