Στο τραπέζι των 28 ηγετών της Ε. Ε. μπαίνει αύριο και μεθαύριο η επίμαχη πρόταση της Κομισιόν για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλιακή η οποία θα μπορεί να επεμβαίνει μονομερώς – και στο Αιγαίο – για την ανάσχεση του κύματος των προσφύγων.

Ads

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για την τροποποίηση της εν λόγω επίμαχης πρόβλεψης, διεκδικώντας να υπάρχει απαραιτήτως η συγκατάθεση της εμπλεκόμενης ευρωπαϊκής χώρας πριν από την οποιαδήποτε επέμβαση της νέας Frontex. 

Γιούνκερ: Η Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο, υπεραμύνθηκε σήμερα από το Στρασβούργο του σχεδίου του διαμηνύοντας: «Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον σύνορα: έχουμε μία μεθόριο και μοιραζόμαστε την ευθύνη για την προστασία της. Ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιτρέψει να επιδιορθωθεί μία αδυναμία στο σύστημα της Σένγκεν. Κάνουμε αυτό που οφείλαμε να έχουμε κάνει από την αρχή».

Ads

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει η συνθήκη Σένγκεν τονίζοντας: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: υπό την προεδρία μου, θα κάνουμε ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το οικοδόμημά μας και να το καταστήσουμε καλύτερο και πιο ισχυρό. Η Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει».

Η Κομισιόν, μετά το Κολλέγιο των Επιτρόπων, παρουσίασε σήμερα και στο Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο την πρότασή της, η οποία προβλέπει ότι η νέα Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα αντικαταστήσει τη Frontex θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει άμεσα με απόφαση της Κομισιόν χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από κράτος – μέλος για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την προστασία του χώρου Σένγκεν.

Μέρκελ: Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο της Κομισιόν

Το σχέδιο της Κομισιόν στηρίζουν ήδη Γερμανία και Γαλλία, με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει σήμερα ότι η πρόταση κινείται στη «σωστή κατεύθυνση».

Μιλώντας στην Μπούντεστανγκ η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε επίσης ότι η μονομερής δράση της νέας Frontex θα αποφασίζεται «μόνον στην έσχατη περίπτωση», ενώ αναγνώρισε ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις επι του θέματος στη σύνοδο κορυφής. Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ακόμη ότι ηκατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «hot spots» σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ χαρακτήρισε «εταίρο – κλειδί» την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Τουρκία θα μετάσχει στη μίνι σύνοδο κορυφής που θα γίνει αύριο, πριν από το συμβούλιο των 28, με τη συμμετοχή 8 ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη μίνι σύνοδο θα εξεταστεί η πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση συστήματος υποδοχής Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία από κράτη-μέλη της ΕΕ σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πλην του Αλέξη Τσίπρα, παρόντες στη σύνοδο αυτή θα είναι οι ηγέτες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.