Πρόθεση της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Οκτώβριο, ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τότε».

Ads

Ο Γιούνκερ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ είχε εκφράσει την πρόθεσή της ευρωπαϊκής πλευράς οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο να αρχίσουν «το συντομότερο». Όμως μερικές ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως».

«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους» δήλωσε ο Γιούνκερ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

H Ευρωπαϊκή Ένωση,  πρόσθεσε, θα επιδιώξει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά δεν ήταν ακριβώς μια στενή ερωτική σχέση ούτως ή άλλως».

Ads

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε στον Guardian ότι οι νομικοί της ΕΕ εξετάζουν πώς είναι δυνατό να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο από την Ένωση.

Ο Σουλτς τόνισε ότι η αβεβαιότητα είναι «το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε», προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να δεχθούμε ότι «μια ολόκληρη ήπειρος θα παραμείνει όμηρος μίας εσωτερικής διαμάχης στο κόμμα των Τόρις».

«Αμφιβάλλω ότι είναι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Σουλτς. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή τη μονομερή δήλωση, ότι θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη.»