Χιλιάδες Σουηδοί εμφυτεύουν στο σώμα τους μικροτσίπ, τα οποία λειτουργούν ως ανέπαφες πιστωτικές κάρτες, κάρτες – κλειδιά, ακόμη και ηλεκτρονικά εισιτήρια τρένων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με το τσιπ κάτω από το δέρμα, δεν έχουν καμία ανησυχία για το πού βρίσκονται οι κάρτες, το κινητό ή, το πορτοφόλι τους. Βεβαίως, για πολλούς, η ιδέα και μόνο ενός «φυτεμένου» στο σώμα μικροτσίπ είναι δυσάρεστη, καθώς απηχεί μια αίσθηση δυστοπίας και όχι την πρακτική διάσταση της καθημερινότητας.

Ads

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, η αιτία του πρόσφατου αυτού trend πρέπει να αναζητηθεί στο ισχυρό κράτος πρόνοιας της Σουηδίας. Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες πίσω από τους οποίους περίπου 3.500 Σουηδοί εμφύτευσαν μικροτσίπ είναι πιο περίπλοκοι από ό, τι θα περίμενε κανείς. Σύμφωνα με το Conversation, η Σουηδία λατρεύει το biohacking. Για την ακρίβεια, η «ερωτική σχέση» της Σουηδίας με ο,τιδήποτε ψηφιακό πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από την υπόθεση των μικροτσίπ.

Ο όρος biohackers αναφέρεται σε ερασιτέχνες της βιολογίας οι οποίοι διεξάγουν πειράματα στη βιοϊατρική, αλλά εκτός παραδοσιακών ιδρυμάτων και δομών-πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ιατρικές εταιρείες, εν γένει επιστημονικά περιβάλλοντα που υπόκεινται σε έλεγχο. Όπως οι χάκερ «χακάρουν» υπολογιστές έτσι και οι biohackers «χακάρουν» ό,τι βιολογικό.

Το Biohacking είναι ένας είδος κουλτούρας
με πολλές υπο-ομάδες, οι οποίες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, στόχους και ιδεολογίες. Αλλά, μέσα σε αυτήν την ποικιλομορφία υπάρχουν δύο βασικές ομάδες: Οι «hackers wetware» και οι «transhumanists» (μετανθρωπιστές).

Οι «Wetware hackers» είναι χομπίστες βιολόγοι, οι οποίοι κατασκευάζουν εργαστηριακό εξοπλισμό από οικιακά σκεύη. Ασχολούνται με τη λεγόμενη «λιτή επιστήμη», βρίσκοντας φθηνές λύσεις που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά κάνουν επίσης, παιχνιδιάρικα πειράματα, όπως φυτά γενετικά τροποποιημένα που φωσφορίζουν, ή νέες ποικιλίες μπίρας χρησιμοποιώντας άλγη.

Ads

Η άλλη ομάδα, οι «μετανθρωπιστές»* επικεντρώνονται στην ενίσχυση και βελτίωση του ανθρώπινου σώματος, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης φυλής. Όπως υποστηρίζουν, μόνο μέσω της αυτοβελτίωσης και της «δια-φυγής» από τα βιολογικά όρια, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στο μέλλον την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι Σουηδοί biohackers  αποτελούν εν γένει μέρος του μετανθρωπιστικού κινήματος. Και είναι οι μετανθρωπιστές -πιο συγκεκριμένα, η υποομάδα «grinders»- που εμφύτευσαν τα τσιπ NFC κάπου μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη χιλιάδων Σουηδών. Πρόκειται για τα ίδια μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό ζώων και δεμάτων.

Τι  συμβαίνει με τη Σουηδία;

Γιατί λοιπόν οι Σουηδοί είναι τόσο χαρούμενοι που βάζουν μικροτσίπ στο σώμα τους; Μια θεωρία που έχει κυκλοφορήσει είναι ότι οι Σουηδοί είναι πιο επιρρεπείς στο να μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα τους εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον είναι δομημένο το σουηδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο μύθος του «αφελούς Σουηδού», ο οποίος με κάθε αθωότητα εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους θεσμούς της πατρίδας του, αποτελεί υπερβολή, την οποία μάλιστα, υπογράμμισε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας. Ακόμη και όντως είναι μέρος της εξήγησης, σίγουρα δεν είναι όλη η αλήθεια. Πιο πειστικό είναι το γεγονός ότι στη Σουηδία οι πολίτες έχουν ισχυρή πίστη σε κάθετι ψηφιακό, με άλλα λόγια, μία βαθιά πίστη στο θετικό πρόσημο της τεχνολογίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το σουηδικό κράτος έχει κάνει πολύ σοβαρές επενδύσεις σε τεχνολογική υποδομή -κι αυτό φαίνεται. Η σουηδική οικονομία βασίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ψηφιακών προϊόντων, στις ψηφιακές υπηρεσίες και στις καινοτομίες της ψηφιακής τεχνολογίας. Εταιρείες, όπως το Skype και το Spotify, ιδρύθηκαν στη Σουηδία.

Διαβάστε επίσης: 

Η πίστη στην ψηφιακή τεχνολογία και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σουηδική κουλτούρα. Και το μετανθρωπιστικό κίνημα έχει «χτιστεί» πάνω στο δεδομένο αυτό. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία έχει διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μετανθρωπιστικής κουλτούρας. Συνιδρυτής της οργάνωσης Humanity + ήταν ο Σουηδός Nick Bostrom το 1998. Από τότε, όλο και περισσότεροι Σουηδοί έχουν πειστεί ότι πρέπει να ενισχύσουν και να βελτιώσουν το «βιολογικό σώμα» τους.

* Οι μετανθρωπιστές πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα εξαλείψει αναπόφευκτα τη γήρανση ή τις ασθένειες ως βασικές αιτίες θανάτου και θα μετατρέψει τον θάνατο σε αποτέλεσμα τυχαίας παρέμβασης ή εθελούσιας απόφασης.