Στην προειδοποίηση πως μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι ένα Brexit χωρίς μια μεταβατική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα στοίχιζε στη χώρα περίπου 6% του ΑΕΠ σε σχέση με το επίπεδο της ανάπτυξης που θα επιτυγχανόταν αν παρέμενε στην ΕΕ των 28, προχώρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, «ένα σενάριο στο οποίο το μελλοντικό εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ διέπεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες απώλειες 5-8% σε σύγκριση με ένα σενάριο μη-Brexit».

Το ΔΝΤ σημειώνει, ακόμη, ότι η βρετανική λίρα θα μπορούσε να κατακρημνιστεί σε περίπτωση μη συμφωνίας, ενώ εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit, σε τομείς όπως η Υγεία, θα μειωθούν σημαντικά.

«Ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες άμεσες εξοικονομήσεις από τις καθαρές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κάνει πια -αν και δεν είναι σαφές πόσα θα είναι διαθέσιμα μετά τις πληρωμές για τη συμφωνία αποχώρησης- αυτές δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες», σημείωσε το ΔΝΤ.

Ads

Η έκθεση αυτή έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εξεταστεί το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο συμφώνησαν οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.