Το Όλαφ Σολτς βάζει στο στόχαστρό του γνωστός Γερμανός αρθρογράφος με φόντο τις ανακοινώσεις του Γερμανού καγκελάριου για αποστολή τεθωρακισμένων εκ μέρους της χώρας μας στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας την προσπάθεια του Βερολίνου να μην χαλάσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Ads

«Γιατί να μην παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία; Επειδή η παράδοση στην Ελλάδα θεωρείται λιγότερο επιζήμια για τις σχέσεις της με τη Ρωσία, στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται;» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ούλριχ Σπεκ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει και το euractiv, ότι η ίδια πρακτική από τη Γερμανία, την οποία είχε ακολουθήσει και με την Πολωνία, έχει φέρει αντιδράσεις και εκτός Ελλάδας.

Την περασμένη τρίτη ο Πολωνός πρόεδρος κατηγόρησε το Βερολίνο ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης, ως αντάλλαγμα για την αποστολή όπλων από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία. «Δεν τήρησαν αυτή την υπόσχεση. Και ειλικρινά: είμαστε πολύ απογοητευμένοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Ντούντα στη γερμανική εφημερίδα Welt.

Ads

Ο Σολτς δήλωσε ότι μίλησε επίσης με τον Πολωνό ομόλογό του, τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, για το πώς θα διασφαλιστεί ότι η ανταλλαγή αλυσίδων με την Πολωνία θα προχωρήσει ομαλά.

«Και οι δύο θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή, συνεργασία», πρόσθεσε.

Παρόμοια συμφωνία, όμως, έχει κάνει η Γερμανία και με την Τσεχία, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί παράδοση των υποσχόμενων όπλων.