Σε κυβερνητική κρίση για τον Ολαφ Σολτς κινδυνεύει να εξελιχθεί η πολιτική διαμάχη στη Γερμανία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ads

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ρεπορτάζ του το Der Spiegel, το αντιπολιτευόμενο γερμανικό μπλοκ CDU/CSU σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο ψηφίσματος στην Μπούντεσταγκ για την παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο, εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν λάβει μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές τέτοιας αποστολή προμηθειών στο Κίεβο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ως εκ τούτου, το ψήφισμα θα μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία παρακάμπτοντας τη γνώμη του καγκελάριου.

«Ο Σόλτς θα πρέπει τότε να θέσει το ζήτημα της αξιοπιστίας του, με άγνωστη έκβαση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ads

Σύμφωνα με το Spiegel, οι δυσαρεστημένοι από τον καγκελάριο είναι πλέον πολλοί, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τα μέλη του συνασπισμού, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ως εκ τούτου, το ουκρανικό ζήτημα μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή του Σολτς, ανέφερε το Spiegel.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μείωσε στο μισό τον κατάλογο εξαγωγών όπλων για την Ουκρανία, τον οποίο είχε καταρτίσει το γερμανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Όλα τα βαρέα όπλα έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο.

Νωρίτερα, ο Σολτς είχε δηλώσει ότι αντί για απευθείας παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο, η Γερμανία θα μεταφέρει σύγχρονα άρματα μάχης σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι τελευταίες θα στείλουν στην Ουκρανία τα όπλα της σοβιετικής εποχής.