Οργή και σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας να φιλοξενηθούν 21 συνολικά πρόσφυγες, που έχουν φτάσει στη χώρα, στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ads

Η είδηση ήρθε στο φως μέσω δημοσιεύματος της βρετανικής Daily Mail, η οποία αποκάλυψε ότι οι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στον χώρο του παλαιού στρατοπέδου, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους και βασανιστεί χιλιάδες κρατούμενοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος εξέφρασαν τον αποτροπιασμό και την οργή τους στο άκουσμα της είδησης: «Είναι ένα τρομακτικό συναίσθημα», δήλωσε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα η Μίριαμ Σπίτσερ, 77 ετών, από το Τελ Αβίβ. «Εάν η Γερμανία αποφάσισε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, να το κάνει παρέχοντάς τους καλύτερα καταλύματα. Αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης πρέπει να παραμείνει και να διατηρηθεί ως έχει. Είναι ένα μουσείο για να θυμόμαστε την τραγωδία, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατοικημένη περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

image

Ads

Η απόφαση δέχθηκε έντονα πυρά και εντός Γερμανίας. Σύμφωνα με την Μπίργκιτ Νάουτζοκς, επικεφαλής του συμβουλίου προσφύγων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – την οποία επικαλείται το Der Spiegel – το σχέδιο είναι «ανησυχητικό», ενώ σημείωσε ότι «δείχνει αναισθησία».

image

«Είναι μία λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι αναπόφευκτη», σημείωσε στην στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ο δήμαρχος της γερμανικής περιοχής Μίτε, Κρίστιαν Χάνκε.

image

Οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι είχαν κατατεθεί περίπου 200 αιτήσεις ασύλου και ότι δεν υπήρχαν οι υποδομές για τη φιλοξενία των προσφύγων. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού συμβουλίου είπε ότι η απόφαση ελήφθη για πρακτικούς λόγους.

image

Κατά την περίοδο 1937-1947 περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι είχαν φυλακιστεί και καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

image

image

Στο ίδιο στρατόπεδο, κατά τις ιστορικές πηγές, είχαν διενεργηθεί και αρκετά από τα πλέον σαδιστικά «ιατρικά πειράματα» των Ναζί εναντίον των φυλακισμένων. Τραγικός απολογισμός: 56.000 νεκροί κρατούμενοι, εκ των οποίων 11.000 Εβραίοι.