Τρεις εβδομάδες μετά τις γερμανικές εκλογές διεξάγονται σήμερα πρόωρες εκλογές στην Κάτω Σαξονία. Οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες θεωρούνται βαρόμετρο για το τι επιθυμούν οι πολίτες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ads

Υπό κανονικές συνθήκες οι τοπικές εκλογές στο βορειοδυτικό κρατίδιο της Κάτως Σαξονίας θα διεξάγονταν τον Ιανουάριο. Τον Αύγουστο όμως η βουλευτής των Πρασίνων Έλκε Τβέστεν προσχώρησε στους Χριστιανοδημοκράτες με αποτέλεσμα να απολέσει την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Αναγκαστικά προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 15 Οκτωβρίου. Η έκβασή τους θεωρείται ενδεικτική για το πως οι πολίτες αξιολογούν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, στις προεκλογικές της εμφανίσεις στην Κάτω Σαξονία η καγκελάριος Α. Μέρκελ προειδοποίησε για μια μετεκλογική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων λέγοντας ότι «δεν θα ωφελούσε σε καμία περίπτωση το κρατίδιο».

Η καγκελάριος γνωρίζει φυσικά ότι σε περίπτωση που ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ επιδιώξει συγκυβέρνηση με Αριστερά και Πράσινους, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η ήδη δύσκολη αποστολή της να συγκεράσει τις διαφορετικές θέσεις Φιλελευθέρων και Πρασίνων με τους οποίους προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ads

Θετικός ο Σουλτς σε μια συνεργασία SPD, Αριστεράς και Πρασίνων

Αντίθετα, ανοιχτός σε μια πιθανή συνεργασία SPD, Αριστεράς και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία εμφανίζεται ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκράτης και μεγάλος ηττημένος των πρόσφατων γερμανικών εκλογών Μάρτιν Σουλτς: «Θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ο Στέφαν Βάιλ είναι εκείνος που θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Από την πλευρά μου δεν θα κάνω υποδείξεις». Για να καταστεί εφικτή μια τέτοια μετεκλογική συνεργασία πρέπει φυσικά πρώτα η Αριστερά να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 5% και να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Τα τελευταία προγνωστικά στην Κάτω Σαξονία δείχνουν ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί στο νήμα. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 32-34%.

Την ίδια στιγμή ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Βάιλ είναι δημοφιλής σε αντίθεση με τον «άχρωμο» χριστιανοδημοκράτη αντίπαλό του Μπερντ Άλτχουσμαν. Παρόλα αυτά μέχρι πρόσφατα το CDU διατηρούσε στις δημοσκοπήσεις ένα προβάδισμα, το οποίο ωστόσο εξανεμίστηκε το τελευταίο διάστημα.

Ο ρόλος του AfD

Γεγονός πάντως είναι ότι δεν θα υπάρξει μετεκλογικά συνέχεια της συγκυβέρνησης SPD και Πρασίνων. Την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μιας «Τζαμάικας», δηλαδή συγκυβέρνησης CDU, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Επειδή όμως η τοπική κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων θεωρείται αριστερή, ίσως τελικά μια τέτοια συνεργασία να μην είναι πολύ ρεαλιστική. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι ποσοστά θα λάβουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, που καλούνται να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στα δύο κόμματα από 10% στην Κάτω Σαξονία. Από ότι φαίνεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει για αυτά δημοσκοπικά επιπτώσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία 7% στις τοπικές εκλογές. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι τόσο στην Κάτω Σαξονία όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα αντιμετωπίσει διαφορετικά το φαινόμενο του AfD: «Πολλοί ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία αισθάνονται ότι δεν αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πείσουμε όσους είναι φανατικοί οπαδοί της ακροδεξιάς. Θα πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι αποτελούν μειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία».