Την προσοχή των γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης τράβηξε η καμαριέρα Ρασέλ Κεκέ, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Ads

Στην περιφέρεια Βαλ-ντε- Μαρν κατάφερε να νικήσει την Ροξάνα Μαρασινέανου, που ήταν υποψήφια με τον προεδρικό συνασπισμό κομμάτων.

Ειδικότερα στον πρώτο γύρο, είχε επικρατήσει εμφατικά η 48χρονη καμαριέρα από την Ακτή Ελεφαντοστού, με 11.200 ψήφους, έναντι των 7.153 της δεύτερης Ροξανά Μαρακινό. Η τελευταία ήταν κάθε άλλο παρά άγνωστη στο κοινό, καθώς υπήρξε κολυμβήτρια κορυφαίων επιδόσεων, αργυρή ολυμπιονίκης και στη συνέχεια υπουργός Αθλητισμού του Μακρόν. 

Στον δεύτερο γύρο η Ρασέλ Κεκέ επικράτησε και πήρε την έδρα, με 14.663 ψήφους έναντι 14.486.

Ads

Σε ηλικία 47 ετών και με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, η Κεκέ, ανήκει στον συνασπισμό των κομμάτων της Αριστεράς.

Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως πολεμίστρια. «Απόψε, είμαι βουλευτής, εκλεγμένη βουλευτής, δεν μπορώ καν να πω τη λέξη: βουλευτής! Είμαι η φωνή των άφωνων. Είμαι υπηρέτρια, είμαι καθαρίστρια, φύλακας, βοηθός φροντίδας, βοήθεια στο σπίτι, είμαι όλες αυτές οι αόρατες δουλειές. Και στην Εθνοσυνέλευση, αυτές οι δουλειές θα είναι ορατές», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών.

Η Ρασέλ Κεκέ δεν είναι εντελώς άγνωστη στη γαλλική κοινή γνώμη.

Η συνδικαλιστική της δράση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης απεργίας, που κράτησε 22 μήνες, στο ξενοδοχείο Ibis στο προάστιο Μπατινόλ της γαλλικής πρωτεύουσας, την έφερε στο προσκήνιο.

Μητέρα πέντε παιδιών, η Ρασέλ Κεκέ γεννήθηκε το 1974 στο Αμπόμπο. Η μητέρα της ήταν πωλήτρια ρούχων και ο πατέρας της οδηγός λεωφορείου.

Πήγε στη Γαλλία το 2000 και πολιτογραφήθηκε το 2015.