Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και το Σάββατο το Παρίσι ενάντια στο νομοσχέδιο περί «συλλογικής ασφάλειας» και κατά της αστυνομικής βίας, η οποία, πάντως, επαναλήφθηκε, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ads

Πολίτες, οργανώσεις για τα δικαιώματα και δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι με τον νόμο αυτό θα καταλυθούν οι πολιτικές ελευθερίες, με αιχμή τα βαριά πρόστιμα στην φωτογραφική αποτύπωση αστυνομικών που ασκούν βία.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Γαλλία, γη των δικαιωμάτων των αστυνομικών» και «Απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια». «Οδεύουμε προς τον σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών. Δεν υπάρχει δικαιολογία», σύμφωνα με την Καρίν Σεμπαμπό, κάτοικο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, που ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ειρηνική, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Άλλη ομάδα διαδηλωτών με κουκούλες, πέταξαν μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας και έκαναν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.