Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στο δρόμο στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα πραγματοποιώντας, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, μια «πολύ ισχυρή» κοινωνική κινητοποίηση, την πρώτη της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι σ’ έναν πρόεδρο αποφασισμένο να εκπληρώσει αυτή την προεκλογική υπόσχεσή του.
«Είναι η πρεμιέρα και προαναγγέλλεται επιτυχής», δήλωσε ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέ κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι. Ο συνδικαλιστής ηγέτης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση μαζί με τις οργανώσεις Solidaires, FSU και Unef, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Πριν από λίγο η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.
Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ’ Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ή ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ.
Στα πανό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».
Συγκρούσεις στο Παρίσι
Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με νεαρούς στο περιθώριο της μεγάλης διαδήλωσης που οργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.
Η διαδήλωση, που κατευθύνεται από την πλατεία της Βαστίλλης προς την Πλας ντ’ Ιταλί, σταμάτησε αρκετές φορές εξαιτίας των επεισοδίων αυτών, κυρίως στο ύψος της λεωφόρου ντε λ’ Οπιτάλ.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων. Προσπάθησαν επίσης να διαλύσουν τους νεαρούς με νερό υπό πίεση. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για περίπου «300 άτομα με κουκούλες» που προκάλεσαν μικρές ζημίες, κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και σε διαφημιστικά ταμπλό.
Στη διαδήλωση του Παρισιού συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Σύμφωνα όμως με την αστυνομία, οι διαδηλωτές είναι περίπου 24.000, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο Μελανσόν στη Μασσαλία
Στη Μασσαλία, η νομαρχία μέτρησε 7.500 διαδηλωτές και οι οργανωτές 60.000. Ήταν 4.800 στη Ρεν, σύμφωνα με τη νομαρχία, 10.000 σύμφωνα με τη CGT, μεταξύ 4.850 και 12.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Μπορντό… Στη Νίκαια, η CGT χαιρέτισε μια κινητοποίηση πρωτοφανή για την πόλη από το 2006 και τις διαδηλώσεις κατά της σύμβασης πρώτης πρόσληψης.
Στη διαδήλωση που έγινε στη Λιόν δημιουργήθηκε αναστάτωση από περίπου 100 μέλη της αναρχικής και αντιφασιστικής κίνησης, τα οποία η αστυνομία απομόνωσε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μερικά επεισόδια ξέσπασαν στη Μασσαλία όπου μαχητικοί αντιφασίστες ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και έριξαν κροτίδες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών.
«Εργασθήκαμε ώστε όλα να γίνουν με τον κατά το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.
Στη διαδήλωση στη Μασσαλία, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».
Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις για απολύσεις, συγχώνευση των αντιπροσωπευτικών οργάνων του προσωπικού στις επιχειρήσεις, αυξημένο κύρος των συμφωνιών που συνάπτονται εντός της επιχείρησης: το πρόγραμμα αυτό αφορά πολλές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μακρόν. Αν και η εργοδοσία εκτιμά πως το εν λόγω πρόγραμμα «θα εξαλείψει τον φόβο της πρόσληψης», τα συνδικάτα βλέπουν σ’ αυτό ένα «φιλελεύθερο» κείμενο προς την κατεύθυνση της επέκτασης του εργασιακού νόμου, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.
Όμως το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο. Το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, αντίθετα με ό,τι είχε κάνει το 2016 για τον εργασιακό νόμο, όμως ένα μέρος των μελών του αποφάσισαν να διαδηλώσουν. Όπως και ορισμένα τμήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFE-CGC, CFTC και UNSA.
«Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια επίδειξη αδυναμίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ, ο οποίος προτιμά τη δράση «για να αλλάξουμε τα διατάγματα».
«Θα επιμείνουμε»
Το διακύβευμα είναι σημαντικό για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ελπίζει πως αυτή η μεταρρύθμιση «θα μας κάνει να κερδίσουμε τη μάχη της μαζικής ανεργίας». Και η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, στα επιδόματα ανεργίας, τη μαθητεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και τις συντάξεις.
«Θα επιμείνουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ δήλωσε πως «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στον δρόμο και στη διαδήλωση».
Η CGT έχει ήδη καλέσει σε μια άλλη κινητοποίηση στις 21 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και δύο ημέρες πριν από την κινητοποίηση της Ανυπότακτης Γαλλίας.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτήθηκε επίσης από απεργιακές κινητοποιήσεις και παρουσιάσθηκαν προβλήματα στις μεταφορές ιδιαίτερα στη Νίκαια, όπου δεν κυκλοφόρησε κανένα λεωφορείο και κανένα τραμ, στις περιφέρειες Ιλ-ντε-Φρανς και Καμπανίας-Αρδεννών, καθώς και στα δρομολόγια των πλοίων ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ στη Μάγχη.
Ο πύργος του Άιφελ παρέμεινε ανοικτός για τους επισκέπτες, αλλά μόνο μέχρι τον δεύτερο όροφο, καθώς απεργούσε μέρος του προσωπικού του.
Πολλά Λύκεια του Παρισιού και των προαστίων του αποκλείσθηκαν εν μέρει ή για λίγο από τους μαθητές, αλλά χωρίς να σημειωθούν βίαια επεισόδια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >