Για τρομοκρατική επίθεση που χτύπησε την Γαλλία την ημέρα της εθνικής επετείου της χώρας έκανε λόγο σε διάγγελμά του ο Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες μετά από το μακελειό της Νίκαιας.

Ads

                                              
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια ασύμμετρη απειλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επεκταθεί κατά τρεις μήνες. 
 
«Ολόκληρη η Γαλλία βρίσκεται κάτω από την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να δείξουμε πείσμα» πρόσθεσε.
 
Παράλληλα δήλωσε αποφασισμένος να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ κατά του ισλαμικού κράτους. «Θα τιμωρήσουμε αυτούς που μας επιτίθενται με τα ίδια μέσα».

«Θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Έχουν επιστρατευτεί όλες οι απαραίτητες δυνάμεις για να βοηθηθούν οι τραυματίες» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα ταξιδέψει στη Νίκαια για να δείξει έμπρακτα την συμπαράστασή του προς τους πολίτες της πόλης. 
 
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι σε τηλεοπτική συνέντευξή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δινόταν παράταση στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχαν επιβληθεί στη χώρα από τις επιθέσεις της 23ης Νοεμβρίου πέραν της 26ης Ιουλίου.
 
«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία στην οποία ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιστάσεις» είχε πει χαρακτηριστικά.