«Μόνο ο Τσαουσέσκου κατάφερε να πλησιάσει στην υλοποίηση αυτών που ζητούν από την Ελλάδα, με μόνη διαφορά πως για αυτό του το κατόρθωμα τον εκτέλεσαν οι Ρουμάνοι, κι αυτόν και τη γυναίκα του», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, με αφορμή την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ads

Ο Tim Worstall στο άρθρο του σημειώνει πως η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί έκπληξη και δεν προσφέρει κάτι καινούργιο στη συζήτηση. Έχει επισημανθεί από πολλούς αναλυτές ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει, οι αξιολογήσει των οίκων επηρεάζουν πολύ λιγότερο τις εξελίξεις από ό,τι πιστεύει ο κόσμος, και ο λόγος είναι πως δεν οδηγούν τις αγορές, αντίθετα απλά ακολουθούν την τάση τους.

«Έτσι, αν η βασική είδηση που προκύπτει από την κίνηση της S & P είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση, τότε δεν λέει κάτι παραπάνω από αυτό που πιστεύουν πολλοί. Οτι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει και συνεχίζει: «Πολύ απλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μια οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα να τρέξει ένα αρκετά μεγάλο πλεόνασμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώνει το χρέος της. Απλώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Το μοναδικό πρόσωπο που έχει πλησιάσει ποτέ αυτό το είδος δημοσιονομικού κατορθώματος, ήταν ο Τσαουσέσκου – με τη μόνη διαφορά ότι γι’ αυτό το κατόρθωμα πυροβόλησαν αυτόν και τη γυναίκα του οι Ρουμάνοι»

Ο Tim Worstall γράφει πως αυτό που στην πραγματικότητα περιμένουν όλοι για την περίπτωση της Ελλάδα είναι να αποσαφηνιστεί ο συνδυασμός που «θα καθαρίσει αυτό το χάλι με μια μείωση του κεφαλαίου, μια μείωση των επιτοκίων, μια παράταση στον χρόνο αποπληρωμής και ίσως μια πτώχευση». Αυτό που πρέπει να παρατηρηθεί είναι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και ο αποπληθωρισμός στην ελληνική οικονομία. «Οι αγορές, χωρίς καμία βοήθεια από τους οίκους αξιολόγησης, υποδεικνύουν ότι υπάρχει, ήδη, υψηλός κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεων από την Ελλάδα. Επομένως, αυτό που πρέπει να μελετήσουμε είναι οι τιμές της αγοράς και όχι οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης».

Ads