Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά.

Ads

Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος.

Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες  στήριξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν

Ads

Η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της.

«Η ομάδα μου θα στηρίξει σήμερα την κυρία φον ντερ Λάιεν. Ανυπομονούμε να εργαστούμε εντατικά μαζί της για να οδηγήσουμε την Ευρώπη προς τα εμπρός. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας ανανεώσουμε μαζί την Ευρώπη», είπε ο Ντάτσιαν Τσιόλος, ο επικεφαλής του Renew Europe, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι «μακρονικοί» ευρωβουλευτές.

Με τη στήριξη των φιλελευθέρων η Γερμανίδα πολιτικός πλησίασε στον στόχο της: να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής τον προσεχή Νοέμβριο.

Η ομάδα Σοσιαλδημοκρατών στήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα στηρίξει την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σημερινή ψηφοφορία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική ομάδα σημειώνεται ότι μετά την «έντονη» συνεδρίαση των μελών της, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι οι γραπτές δεσμεύσεις που ανέλαβε η φον ντερ Λάιεν όσον αφορά την προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, καθώς και οι «περαιτέρω διευκρινίσεις» που έδωσε στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί, σημαίνουν ότι θα την στηρίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις της.

«Όχι» από την Ευρωομάδα της Αριστεράς 

Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, προεδρεύων της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL μιλώντας προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια για την Προεδρία της Κομισιόν ανέφερε:

«Είμαστε η μόνη πολιτική ομάδα που τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ του τέλους της λιτότητας. Πρέπει επιτέλους να έρθετε σε ρήξη με αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. 113 εκατ. άνθρωποι ζουν σε καθεστώς φτώχειας στην ΕΕ. Θέλουμε μια υποψήφια που θα έρθει σε σύγκρουση με τις μεγάλες επιχειρήσεις για τους φορολογικούς παραδείσους. Τα χρήματα που θέλετε να επενδυθούν σε εξοπλισμούς θα λείψουν από την παιδεία και την υγεία. Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι στη Μεσόγειο ενώ εκείνοι που υπερασπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα, ποινικοποιούνται. Το δικό μας πρόγραμμα για το μέλλον της ΕΕ είναι μια κοινωνική Ευρώπη, με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτά που μας είπατε δεν έχουν καμιά σχέση με το δικό μας όραμα και για αυτό θα σας καταψηφίσουμε».