Στις τρείς πρώτες χώρες μέλη της ΕΕ που κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Ads

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών των Ρουμανία (34%), Βουλγαρία (32%) και Ελλάδα (28%) και Ισπανία (28%), ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας).

Καθώς όμως ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).

Σε κοινοτικό επίπεδο, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, δηλαδή το 21,7% του πληθυσμού, το 2021 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια, 21,6% του πληθυσμού).

Ads

Μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ταυτόχρονα.

image