Με συμφωνία για την αξιολόγηση, τη δόση και το χρέος έκλεισε η σχεδόν 11ωρη, συνεδρίαση του Eurogroup.

Ads

Η εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η μία θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και η άλλη ύψους 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. 

Για το ζήτημα του χρέους αποφασίστηκε «οδικός χάρτης» για τη ρύθμισή του σε τρία στάδια: Βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο (2018) και μακροπρόθεσμο. Επίσης αποφασίστηκε να μην υπάρξει αναφορά σε πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει πρόταση προς το ΔΣ του Ταμείου για συμμετοχή μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού προηγηθεί ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Ads

Ο οδικός χάρτης του χρέους

Αναφορικά με το χρέος, οι Ευρωπαίοι πρότειναν έναν οδικό χάρτη που έγινε αποδεκτός από το ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Βραχυπρόθεσμα μέτρα (πριν από τον Οκτώβριο)

  • Εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων από την Ελλάδα προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, ώστε να μοιραστούν ισομερώς σε βάθος χρόνου.

  • Μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, χωρίς ζημιές για τα ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ντάισελμπλουμ: Έχουμε πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα

• Τόμσεν: Όλοι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

• Τσακαλώτος: H πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί [BINTEO]

Μεσοπρόθεσμα (θα αποφασιστούν πριν από το 2018)

  • Η απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους. Το συνολικό ποσό για τα επόμενα 10 χρόνια υπολογίζεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.

  • Η χρησιμοποίηση των 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αφορά σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και ενδεχομένως σε διμερή δάνεια των χωρών μελών προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος (2010). Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι θα επιτραπεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση χρέους στον ΕΜΣ. Σημειώνεται ότι από το ΔΝΤ η Ελλάδα δανείζεται με 4-5%, ενώ εάν τα δάνεια πάνε στον ΕΜΣ το επιτόκιο είναι μεν κυμαινόμενο αλλά κινείται σήμερα περίπου στο 0,5%.

  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με επιβολή πλαφόν στους τόκους. Το πρόσθετο κόστος που αυτό θα συνεπάγεται για τον ΕΜΣ θα καταβάλλεται από την Ελλάδα αργότερα.

Μακροπρόθεσμα μέτρα (θα αποφασιστούν μετά το 2018)

  • Σύσταση ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος αν ξεπερνιέται το όριο εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα θα ενεργοποιείται επιβάλλοντας επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Πώς θα γίνει η εκταμίευση των υποδόσεων 

Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η πρώτη το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και θα είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ και η δεύτερη μετά το καλοκαίρι ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς «διορθώσεις» στα προαπαιτούμενα και συγκεκριμένα αυτές αφορούν στα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η δεύτερη υποδόση θα συνδεθεί με την πρόοδο σε μια σειρά από προαπαιτούμενα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και η νομοθεσία για τον τομέα της ενέργειας.

Μοσκοβισί: Γυρίσαμε σελίδα στο ελληνικό πρόγραμμα

«Γυρίσαμε σελίδα στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup. «Η Ελλάδα επέδειξε υπευθυνότητα. Έχουμε μια καλή συμφωνία. Μια συνολική συμφωνία που ανοίγει τo δρόμο – που είναι και το σημαντικό για την Ελλάδα – για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ώστε να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη» πρόσθεσε.