Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη αναφέρθηκε και στο ελληνικό ζήτημα.

Ads

Μάλιστα, ενδεικτικά των τοποθετήσεων Σόιμπλε είναι τα tweet του ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργου Παππά, στα οποία αναφέρει τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: «Έγιναν βήματα προόδου, αλλά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φορτώνει το βάρος στους αδύνατους» και «ο Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές. Τίποτα δεν έγινε».

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο Σόιμπλε είχε δηλώσει «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα», υπό τη σκιά πληροφοριών που θέλουν το Βερολίνο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να πιέζουν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος».

Έμμεσο μήνυμα στο Βερολίνο και στον Σόιμπλε έστειλε σήμερα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα L’ Echo. «Θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση, αν η ευρωζώνη δε μειώσει τις αποκλίσεις της», είπε ο Μοσκοβισί ο οποίος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι, αν διατηρηθεί το status quo, η ευρωζώνη απειλείται άμεσα. Τονίζει ότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την εξέλιξη της ευρωζώνης, μια και ο λαϊκισμός, που όπως αναφέρει καραδοκεί, «μπορεί να έχασε κάποιες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο». 

Ads

Για τη γερμανική οικονομία

Η ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας θα ήταν το μισό χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, που είναι στην ουσία η πηγή μιας διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Σόιμπλε στο ίδιο συνέδριο.

«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ίσως είναι εντάξει», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ επίσης αυξάνεται.
«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία, όπως είχαμε πριν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο θα ήταν το μισό», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαίως υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα.