Την αντίθεσή του με την ονομασία του χαρτοφυλακίου για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», που η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ads

Παρά την πολιτική συγγένεια με τη Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν, δεδομένου ότι και οι δύο είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γιουνκέρ, μιλώντας στο Euronews, πέρασε απευθείας στην επίθεση: «Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Πρόσθεσε πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους, άσχετα από το χρώμα τους και ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους».

Σημείωσε επίσης πως ο τίτλος είναι ξένος και με τις αξίες του Μ. Σχοινά. «Γνωρίζοντας καλά τον Μαργαρίτη (Σχοινά), επειδή ήμουν σε καθημερινή επαφή μαζί του, ξέρω πως ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του. Και νομίζω πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει».

Ads