Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ιταλών αντιφασιστών του Ventotene, ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά της Νάπολης, τρεις Ιταλοί, ο Altiero Spinelli, o Ernesto Rossi, και ο Eugenio Colorni εμπνεύστηκαν για πρώτη φορά την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης χωρίς πολέμους.

Ads

Οι τρεις αντιφασίστες, μαζί με μια ομάδα άλλων κρατουμένων, το καλοκαίρι του 1941 κατέληξαν σε ένα κείμενο που έγραψαν σε τσιγαρόχαρτα και έβγαλαν λαθραία από το νησί. Το κείμενο, με το όνομα Manifesto di Ventotene, διακινήθηκε ανάμεσα στους αντιστασιακούς και τους αντιφασίστες της Ιταλίας, ενώ το 1944 υιοθετήθηκε ως το Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Ανίστασης και ως το πρόγραμμα του Φεντεραλιστικού Ευρωπαϊκού Κινήματος. 

Θεωρούμενο, κατά πολλούς, ως το θεμέλιο κείμενο του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, το Μανιφέστο του Βεντοτένε και οι συγγραφείς του ασκούσαν έντονη κριτική στην οικονομία που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον κρατικό έλεγχο, όπως και στις απολυταρχικές τάσεις του νεοφιλελευθερισμού.

Οι ρωγμές στην συνοχή της σημερινής Ευρώπης είναι πλεόν σαφές ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κατεύθυνσης της Ένωσης, όπου ο ανταγωνισμός, ο απομονωτισμός και η λιτότητα αφήνουν την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη σε δεύτερη μοίρα.

Ads

Έτσι, οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Gabi Zimmer, Barbara Spinelli, Thomas Händel, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Curzio Maltese, Marisa Matias, Martina Michels, Helmut Scholz, Cornelia Ernst, Marie-Christine Vergiat, Merja Kyllönen, και Josu Juaristi, ζήτησαν από διανοούμενους της Αριστεράς, ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες, να επαναπροσεγγίσουν το Μανιφέστο του Βεντοτένε και την αναγκαιότητα των αξιών του στην σύγχρονη Ευρώπη.

Σήμερα, στις Βρυξέλλες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά αυτό το νέο κείμενο. Παρακολουθείστε ζωντανά την εκδήλωση, που συντονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου: