Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέσα στις 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούν τις Βρυξέλλες να αυστηροποιήσουν τα συνοριακά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών ενόψει  της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, ο οποίος διέπει τον κοινό ταξιδιωτικό χώρο της Γηραιάς Ηπείρου.

Ads

Η Ευρώπη «πρέπει να προσαρμόσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις νέες πραγματικότητες», όπως η «εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης», αναφέρεται σε επιστολή, που υπογράφουν η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβακία, και περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ιστότοπο, η λέξη «επαναπροωθήσεις» δεν αναφέρεται στο κείμενο, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες ήδη αναφέρονται στην πρόταση ως έκκληση για «νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων».

Η ομάδα ζητά με την επιστολή της «εγγυήσεις στο δίκαιο της Ε.Ε. που να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να ενεργούν γρήγορα και αναλογικά προς την απειλή, για την υπεράσπιση της εθνικής τους ασφάλειας και της ασφάλειας ολόκληρης της Ένωσης», υποστηρίζοντας ότι «στην πράξη η επιτήρηση των συνόρων δεν εμποδίζει τα άτομα να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις των συνόρων και θα ήταν επομένως χρήσιμο να συμπληρωθεί με περαιτέρω προληπτικά μέτρα».

Ads

«Κατασκευάστε το τείχος (με χρήματα της ΕΕ)», αναφέρει το POLITICO παραθέτοντας το αντίστοιχο τμήμα της επιστολής: «Το φυσικό φράγμα φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων που εξυπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ. Αυτό το νόμιμο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί επιπλέον και επαρκώς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά προτεραιότητα».

Σημειώνεται πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία -οι χώρες δηλαδή που λαμβάνουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου- δεν υπέγραψαν την επιστολή.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται συζήτηση σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και το ζήτημα του ελέγχου και της κράτησης των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με τις διάφορες μεταναστευτικές διαδρομές.

Ολόκληρη η επιστολή