Έξαρση του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας δείχνει έρευνα σε 12 χώρες της Ευρώπης.

Ads

Περίπου οι μισοί πολίτες στις χώρες που έλαβαν μέρος σε έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «YouGov». Στην έρευνα δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.  

Πρωταθλήτριες στις λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις αναδεικνύονται  η Ρουμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα το 82% των ερωτηθέντων στη Ρουμανία, η οποία ακολουθείται από κοντά από την Πολωνία με 78% είναι εθνικιστές ή ξενοφοβικοί. Στη Γαλλία λαϊκιστικές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές απόψεις υποστηρίζει το 63%, στην Μ. Βρετανία το 48% και στην Ιταλία το 47%. Στην Γερμανία το ποσοστό είναι – συγκριτικά με τις άλλες – «μόνο» 18%. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι στην Λιθουανία το φαινόμενο αυτό δεν καταγράφεται καν δημοσκοπικά.

Ads

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση διεξήχθη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σάσεξ, πρωτοδημοσιεύτηκε στη βρετανική διαδικτυακή ενημερωτική πύλη Buzzfeed και αποτελεί έναν αντιπροσωπευτικό μέσο όρο για τους πληθυσμούς των δώδεκα χωρών στις οποίες και διεξήχθη.

Κατά την δημοσκόπηση οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές ακραίων εθνικιστικών, ξενοφοβικών, λαϊκιστικών απόψεων είναι άντρες μεγάλης ηλικίας και σπάνια διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.