Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία. Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας πως αποτελεί ένα κείμενο με βάση το οποίο μπορεί να ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε. στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Ads

«Εχουμε συμφωνία. Ομόφωνη η στήριξη για το νέο διακανονισμό με την Βρετανία», ανήρτησε στο Τwitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Για «ομόφωνη στήριξη» έκανε λόγο ο  Τουσκ.

«Οι μήνες σκληρής δουλειάς απέδωσαν, είμαι χαρούμενος. Δίκαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίκαιο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη», ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά από δύο μέρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασαν ένα τελικό προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία.

Κάμερον: Η συμφωνία αρκεί για να προτείνω παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Την πεποίθηση πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. είναι αρκετή για να του δώσει τα επιχειρήματα ώστε προτείνει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επερχόμενο δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ομόφωνη απόφαση.

«Σήμερα απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει ο βρετανικός λαός» ανέφερε και σημείωσε ότι πρώτο του μέλημα ήταν να προστατευθεί η Βρετανία, καθώς όπως είπε εκείνος αγαπά τη χώρα του και όχι τις Βρυξέλλες.

Όπως ο ίδιος δήλωσε το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους».

Όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα φροντίσει ώστε οι Βρετανοί επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια επειδή, η χώρα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι την οριστική απόφαση θα την λάβουν οι Βρετανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το επίσημο κείμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει πως καμία μελλοντική αλλαγή σε ευρωπαϊκές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από αναφορές σε ολοένα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ορίζει επίσης ότι η βρετανική οικονομία θα εξαιρείται από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών.

Το σχέδιο τονίζει επίσης την ανάγκη για μια «επί ίσοις όροις» οικονομική και τραπεζική νομοθεσία και δίνει στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές της για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επίσης, η Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί επιδόματα σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής τους στη χώρα. Η Βρετανία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτό το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τους νεοαφιχθέντες για επτά χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Το θρίλερ που προηγήθηκε

Η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά αναβλήθηκε για το βράδυ με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται να κλείσουν δωμάτιο.

Η καθυστέρηση οφείλεται στις διμερείς επαφές του Κάμερον με τους ομολόγους τους και τους αξιωματούχους της ΕΕ, μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία.