Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η προσέλευση στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα δείχνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ χάνει το στοίχημα της συμμετοχής. Πάντως όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν καθολικά υπέρ του «ναι». 

Ads

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθε για να ψηφίσει ανέρχεται σε περίπου 35% του εκλογικού σώματος, ενώ οι συμμετέχοντες υπερψήφισαν συντριπτικά τη Συμφωνία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστά που αγγίζουν το 90%.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις πρώτες του δηλώσεις, και παρά την πολύ μικρή συμμετοχή, υποστήριξε πως οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους, τονίζοντας πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες. 

«Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε. και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, περιμένω ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο». Εξήγησε δε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές», τόνισε. 

Ads

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως περιμένει στήριξη από το VMRO για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές για τη συνταγματική αναθεώρηση, και ήλπιζε πως θα κατόρθωνε να τους συγκεντρώσει με όχημα το δημοψήφισμα. 

Πάντως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος λόγω της μικρής συμμετοχής, πολύ κάτω από το απαιτούμενο 50%, δεν εκπληρώθηκε και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσυρθεί από τη Συμφωνία. Επιπλέον το VMRO σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του ηγέτη του VMRO. Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι τόνισε ότι το ισχυρότερο μήνυμα το έστειλα όσοι έκαναν μποϊκοτάζ ή ψήφισαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία για το όνομα δεν έλαβε πράσινο φως, αλλά ο λαός άναψε κόκκινο. Όσοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας και όσοι επέλεξαν να δείξουν μέσω της αποχής τι πιστεύουν έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα: Αυτή είναι η Μακεδονία», είπε.

Ο ηγέτης του VMRO μίλησε για  «ισχυρό κόσμο που δεν λύγισε από τις ωμές απειλές», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποπειράθηκε να νοθεύσει το δημοψήφισμα. Επιπλέον στέλνοντας μήνυμα στον Ζάεφ ανέφερε πως «τo VMRO DPMNE μένει με τον λαό και θα νικήσουμε», κάνοντας λόγο όχι μόνον για ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας. Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο παρακολουθείται από κοντά από τις Βρυξέλλες, από τις έδρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά και τα καθήκοντά του είναι θεσμικά. Οι υποστηρικτές του «ναι» ήλπιζαν μια συμμετοχή στο δημοψήφισμα που θα ξεπερνούσε το όριο του 50%. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα