«Φωτιές» άναψε σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και Μαδρίτη, η πιθανή ένταξη ζητήματος για το καθεστώς κυριαρχίας του Γιβραλτάρ, στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

Ads

‘Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς, έκρινε ως θετική την πρόθεση της ΕΕ να εντάξει ζήτημα για το καθεστώς του Γιβραλτάρ στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit, καθώς και για το να δοθεί στην Ισπανία η δυνατότητα άσκησης βέτο για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο Ισπανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες για το αν η Μαδρίτη θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα του Γιβραλτάρ και των κατοίκων του.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι του υπερπόντιου αυτού βρετανικού εδάφους κατηγόρησαν την Ισπανία ότι χρησιμοποιεί το Brexit για να ικανοποιήσει τις ατομικές, εδαφικές διεκδικήσεις.

Ads

Το BBC αναφέρει, ότι η ΕΕ, μετά από «ισπανικές πιέσεις», προχώρησε σε αλλαγές στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και πλέον, οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα ληφθούν μόνο μετά από συμφωνία της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος των Βρετανών Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε, ότι το Γιβραλτάρ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, ενώ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, υπογράμμισε, ότι η Βρετανία παραμένει «ακλόνητη σαν βράχος» στην υποστήριξή της προς το Γιβραλτάρ.

Να σημειωθεί, ότι στο δημοψήφισμα του 2002 στο Γιβραλτάρ, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων (12.138 έναντι μόλις 44) τάχθηκε κατά της ένωσης με την Ισπανία.

Την Κυριακή, μετά την τηλεφωνική συνομιλία της Τερέζα Μέι, με τον επικεφαλής υπουργό του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, η Downing Street ανακοίνωσε, ότι, «όπως δήλωσε η πρωθυπουργός, δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε όρους υπό τους οποίους, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ, παρά και ενάντια στην ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση της επιθυμίας τους, θα τεθούν υπό την διακυβέρνηση άλλης χώρας, καθώς και ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε να διαπραγματευθούμε την μεταβίβαση της κυριαρχίας, με την οποία το Γιβραλτάρ δεν συμφωνεί».

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι η πρωθυπουργός δήλωσε πως «παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην από κοινού με το Γιβραλτάρ διερεύνηση των καλύτερων όρων του “Brexit” και θα συνεχίσουμε να καλούμε όλες τις πλευρές σε αυτήν την διαδικασία».

Ο Πικάρντο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει «με μεγάλο ενθουσιασμό» την Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή και μετά τις συνομιλίες με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Πικάρντο σημείωσε, ότι οι απαιτήσεις της Ισπανίας στο Γιβραλτάρ, είναι «περιττές», «αδικαιολόγητες» και «απαράδεκτες».

Πάντως, το θέμα του Γιβραλτάρ έχει ξεσηκώσει μεγάλη πολεμική στην Βρετανία, κυρίως μετά την εμφάνιση, την Κυριακή, στην τηλεόραση του BBC, του πρώην ηγέτη των Συντηρητικών, λόρδου Μαϊκλ Χόβαρντ, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι η Τερέζα Μέι, θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα την οποία έδειξε στην εποχή της η Μάργκαρετ Θάτσερ στην κρίση των νησιών Φώκλαντ, στέλνοντας «στρατιωτικά τμήματα στην άλλη άκλρη της γης, για να υπερασπίσει μια άλλη μικρή ομάδα Βρετανών, από μια άλλη ισπανόφωνη χώρα».

Θυμίζουμε, ότι το 1982, μετά την επίθεση της Αργεντινής στα, υπό βρετανική κυριαρχία, νησιά Φώκλαντ, η Βρετανία έστειλε στον νότιο Ατλαντικό στρατιωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος που άφησε πίσω του περίπου 800 νεκρούς στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Οι δηλώσεις Χόβαρντ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον αναπληρωτή επικεφαλής των Εργατικών, Τομ Ουότσον, να αναρωτιέται, με ανάρτηση στο twitter, με ποιο τρόπο η προοπτική πολέμου στην Ευρώπη θα βοηθήσει την Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Οι “brexit-στές”, μόλις τέσσερις μέρες μετά τα “ζήτω” περάσανε στο ανέμισμα του ξίφους και αυτό είναι εντελώς γελοίο» σχολίασε ο αρχηγός των φιλελεύθερων, Τιμ Φάρον.

Πάντως, στην επίσημη επιστολή της Τερέζα Μέι προς την ΕΕ, με την οποία ενεργοποιήθηκε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δεν περιέχεται ζήτημα Γιβραλτάρ.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο BBC, ο Βρετανός υπουργός ‘Αμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε, ότι η χώρα του πρόκειται να υπερασπίσει το Γιβραλτάρ μέχρι τέλους, δεδομένου ότι οι κάτοικοί του κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν ισπανική διοίκηση.

Εξήγησε, επίσης, την απουσία του θέματος του Γιβραλτάρ από την επίσημη επιστολή της Μέι, σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα προβλέπεται σε ξεχωριστό έγγραφο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο BBC κυβερνητική πηγή του Γιβραλτάρ, οι αρχές της χερσονήσου ζήτησαν πολλές φορές από την βρετανική κυβέρνηση να εντάξει το ζήτημα στην επίσημη επιστολή για το Brexit.

Να σημειωθεί, ότι στο δημοψήφισμα για το Brexit, σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του Γιβραλτάρ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ είναι Βρετανοί πολίτες, ωστόσο έχουν αυτονομία και αυτοδιοίκηση υπό τον λεγόμενο «επικεφαλής υπουργό». Η τοπική κυβέρνηση επιλύει κατά το δοκούν κάθε ζήτημα, πλην αυτών της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, που παραμένουν αρμοδιότητα της κεντρικής βρετανικής διοίκησης.

Αν και μικρό σε μέγεθος, μόλις 6,8 τ.χλμ και λίγο παραπάνω από 30.000 κατοίκους, ωστόσο, η γεωγραφική του θέση στην φυσική «πύλη» από και προς τον Ατλαντικό από την Μεσόγειο και μόλις 20 χλμ απόσταση από τις αφρικανικές ακτές, καθιστά τον «Βράχο» σημαντικό στρατηγικό σημείο. Γι’ αυτό και υπάρχει βρετανική στρατιωτική βάση.