Να δώσει το «πράσινο» φως σε  όποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. επιθυμεί να στείλει όπλα στους Κούρδους μαχητές του Ιράκ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ads

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ωστόσο η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα εξετάσει με ποιους τρόπους θα αποτρέψει τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» να επωφεληθούν από τις πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι πρωτοβουλίες για αποστολή όπλων στους Κούρδους μαχητές «θα γίνουν σύμφωνα με τις δυνατότητες και το εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, και με τη συναίνεση των ιρακινών εθνικών Αρχών».

Την απόφαση χαιρέτησε η Γαλλία που μετά τις ΗΠΑ έχει ήδη κάνει κινήσεις για να εξοπλίσουν τους Κούρδους, ενώ θετικά έχει εκφραστεί και η Βρετανία.

Ads

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ δήλωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση της Ε.Ε. ενώ αναφερόμενος για το τι στάση θα κρατήσει η χώρα του είπε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς τι είναι νόμιμο και πολιτικά εφικτό. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη σφαγή ανθρώπων», ανέφερε, τονίζοντας πως εάν η αυτή η κατάσταση συνεχιστεί τότε δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να οπλίσουν τους Κούρδους. Στο μεταξύ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την Παρασκευή την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στο βόρειο Ιράκ.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για άμεση διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί για το εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και το Ιράκ.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέσει στρατιωτικά μέσα

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε «πως πρέπει να αποτραπεί η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά».

Ακόμη ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως και η βαριά ανθρωπιστική κρίση και το μεγάλο ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Έλλάδα δεν μπορεί να διαθέσει στρατιωτικά μέσα, αλλά μπορεί να συμβάλει ανθρωπιστικά και μπορεί να στηρίξει πολιτικά, μέσα στο πλαίσιο της δικής της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Επίσης απευθύνθηκε προς τη Ρωσία λέγοντας πως η Ελλάδα ως μια ορθόδοξη χώρα είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανική κρίσης, καθώς και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ε.Ε.