Ντόμινο εξελίξεων σημειώνεται στην πολιτική σκηνή της Μάλτας με αφορμή τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, καθώς σήμερα, παραιτήθηκαν τόσο ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, όσο και ο υπουργός Τουρισμού. 

Ads

Ο επικεφαλής του προσωπικού της κυβέρνησης της Μάλτας, Κιθ Σκέμπρι τις τελευταίες ημέρες είχε υποστεί πιέσεις να εγκαταλείψει τη θέση του υπό τη σοβαρή υποψία ότι έχει οικονομικούς δεσμούς με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένες που κρατείται ως άτομο που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου. 

Ο υπουργός Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι πριν αναλάβει αυτό το πόστο είχε διατελέσει υπουργός Ενέργειας και το όνομά του περιλαμβανόταν στις αποκαλύψεις της δημοσιογράφου στα Panama Papers.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17 Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Ads

Η 17 Black προέκυψε ότι ανήκει στον Γιόργκεν Φένεκ, Μαλτέζο μεγιστάνα που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Μάλτα με το γιοτ του και θεωρείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ο εντολέας, ή εκ των εντολέων, της δολοφονίας.

Ο Μουσκάτ πάντως δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθυντή του γραφείου του. «Ο ρόλος μου τώρα είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα έχει σταθερή ηγεσία. Ο ρόλος μου είναι να διασφαλίσω ότι θα προχωρήσουμε μέσα από αυτήν την ταραγμένη περίοδο», είπε.

Η Καρουάνα Γκαλίζια, μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες δημοσιογράφους της Μάλτας, δολοφονήθηκε ενώ έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017 με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.