Παράταση δύο ετών, έως το 2017, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

Ads

“Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει πολλές μεταρρυθμίσεις, πρόκειται για βήματα προς την σωστή κατεύθυνση (…). Αναμένουμε να παρουσιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων και πιο λεπτομερών μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο”, ανέφερε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας: οι προσπάθειες της Γαλλίας “είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες, όμως πρέπει να συνεχιστούν”.

Η Επιτροπή αποφάσισε “να ανεβάσει κατά μία βαθμίδα” την πίεση στη Γαλλία, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα “από τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της” και “ένα αυξημένο χρέος”, συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. “Αν προκύψει ότι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (…) δεν είναι αξιόπιστο, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το τελευταίο στάδιο” επιβάλλοντας στη Γαλλία “ένα σχέδιο επανορθωτικών μεταρρυθμίσεων”, προειδοποίησε ο Μοσκοβισί.

Το διακύβευμα είναι “να ενθαρρύνουμε πιο βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» ώστε «να κινηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα”, κατέληξε ο Μοσκοβισί κυρίως σε “αποφάσεις για την αγορά εργασίας”.

Ads

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό. Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.