Η Μαρίν Λε Πέν και περίπου δεκαπέντε ακροδεξιά ή υπερσυντηρητικά ευρωπαϊκά κόμματα, με επικεφαλής το Fidesz του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, δημοσίευσαν την Παρασκευή μία «κοινή δήλωση» που παρουσιάστηκε ως «ο θεμέλιος λίθος» μίας «μεγάλης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», με στόχο τη «μεταρρύθμιση της Ευρώπης».

Ads

Μεταξύ των υπογραφόντων, είναι, επίσης, οι επικεφαλής της ιταλικής «Λέγκας» Ματέο Σαλβίνι, του πολωνικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» («PiS»), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, του ισπανικού κόμματος «Vox», Σαντιάγκο Αμπασκάλ  και του νεοφασιστικού «Fratelli d’ Italia» Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «συνεχίζει να ακολουθεί το φεντεραλιστικό μονοπάτι που, αναπόφευκτα, την απομακρύνει από τους λαούς, την παλλόμενη καρδιά του πολιτισμού μας», γράφουν οι δεκαέξι υπογράφοντες. «Τα ισχυρότερα πατριωτικά κόμματα της ηπείρου κατανοούν τη μεγάλη σημασία της ένωσης δυνάμεων, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης επιρροής στις συζητήσεις, καθώς και των μεταρρυθμίσεων της EE», τονίζοντας την ανάγκη «κοινής δράσης».

Το ουγγρικό κόμμα του Ορμπαν από τότε που αποχώρησε από τη συντηρητική πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος («ΕΛΚ»), αναζητά νέους συμμάχους. Την Παρασκευή, ο Ορμπάν σκηνοθέτησε, σε βίντεο, τον εαυτό του να υπογράφει το έγγραφο. «Αυτή η δήλωση αφορά στο μέλλον της Ε.Έ., την προστασία των εθνών, των οικογενειών και των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών», εξήγησε.

Ads

Στο κείμενο, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του, ζητά, ειδικότερα, τη δημιουργία ενός «μηχανισμού προστασίας των Κρατών-Μελών με τη συμμετοχή των εθνικών Συνταγματικών Δικαστηρίων», ένας τρόπος παράκαμψης του Δικαστηρίου (του Λουξεμβούργου), το οποίο έχει ελέγξει αρκετούς – αντίθετους προς το κράτος δικαίου – ουγγρικούς και πολωνικούς νόμους.

Ορισμένες ηχηρές απουσίες

Από την «κοινή δήλωση», σημειώνονται ορισμένες ηχηρές απουσίες. Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» («AfD»), πρωτίστως, αλλά και οι «Σουηδοί Δημοκράτες» ή η Ακροδεξιά της Ρουμανίας, που, σε αντίθεση με τις αρχικές τους ανακοινώσεις, δεν συνυπέγραψαν το κείμενο. Το «JA21», ένα μικρό ολλανδικό ακροδεξιό κόμμα, έχει, επίσης, αποστασιοποιηθεί.

Το «Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας», ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, αλλά, στα ανατολικά, μόνο ένα μικρό βουλγαρικό κόμμα έκανε το ίδιο. Το κόμμα του Σλοβένου Πρωθυπουργού, στενού συμμάχου του Βίκτορ Ορμπαν, δεν αποχώρησε από το ΕΛΚ.

Οι ακροδεξιοί εθνικιστές είναι σήμερα χωρισμένοι σε δύο ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» συμμετέχει το κόμμα της Λε Πεν και, μεταξύ άλλων, η ιταλική «Λέγκα» και το Φλαμανδικό «Vlaams Belang». Στην ομάδα «Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» το πολωνικό «PiS», το «Vox» και οι «Fratelli d’italia».

Σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπεται συγχώνευση των δύο πολιτικών ομάδων. «Μία δήλωση: αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν», δήλωσε ειρωνικά ο Φιλίπ Λαμπέρτς, ο συνπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων. «Πώς θέλετε να τα πάνε καλά η Μελόνι και ο Σαλβίνι;». Η ηγέτης των «Αδελφών της Ιταλίας» συμβαδίζει με τις θέσεις του Ορμπαν, αλλά η «Λέγκα» στηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν διάκειται ευνοϊκά προς  Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά  «πώς μπορεί να συνεργαστεί με τους Πολωνούς του «PiS», το οποίο απεχθάνεται το Ρώσο ηγέτη;», διερωτήθηκε ο Λαμπέρτς.

Πηγή: Le Monde