Με μία πανηγυρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Ημέρα της Ευρώπης, η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης,

Ads

Με το σύνθημα «Το μέλλον είναι στα χέρια σου», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας και να καταθέσουν τις απόψεις για όλα εκείνα τα θέματα που θεωρούν σημαντικά για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντος και να τα συζητήσουν με τους συμπολίτες τους από όλα τα κράτη μέλη. Η πλατφόρμα είναι πλήρως διαδραστική και οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και να συζητούν τις προτάσεις τους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ (https://futureu.europa.eu/?locale=el), αλλά και να τις προωθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει #TheFutureIsYours.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, καθώς τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που θα διατυπωθούν στην πλατφόρμα για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας Ευρώπης του μέλλοντος. Η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα έως την άνοιξη του 2022.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελείται από εκπροσώπους των τριών θεσμικών οργάνων επί ίσοις όροις (από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβλέπει τις εργασίες, τις διαδικασίες και την οργάνωση της Διάσκεψης. Εκπρόσωποι από τα εθνικά κοινοβούλια συμμετέχουν ως παρατηρητές σε όλες τις συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Προσκλήθηκαν, επίσης, ως παρατηρητές εκπρόσωποι από την Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και κοινωνικοί εταίροι.