Τέσσερις ήταν οι τρομοκράτες που χτύπησαν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η εισαγγελία του Βελγίου. Ανάμεσά τους τα δυο αδέλφια από το Βέλγιο Χαλίντ (27 ετών) και Μπραχίμ (31 ετών) Ελ Μπακράουι. Δεν συνελήφθη τελικά ο Ναζίμ Λαχραουί που καταζητείται από χθες καθώς πιστεύεται ότι είναι ο ένας από τους τρεις δράστες του αεροδρομίου. Ο επίσημος απολογισμός είναι 31 νεκροί και 270 τραυματίες. 

Ads

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των δυο αδερφών καμικάζι που αιματοκύλισαν τη βελγική πρωτεύουσα. Ο Μπραχίμ ελ Μπακραουί ήταν αυτός που ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο ενώ ο αδερφός του Χαλίντ ήταν αυτός που ανατινάχτηκε στο μετρό του Μάαλμπεκ. 

Ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουι

image

Ads

image

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ταυτότητα των άλλων δυο τρομοκρατών που διακρίνονται με τις αποσκευές στα πλάνα από την κλειστή κάμερα του αεροδρομίου, του άνδρα στα αριστερά, αλλά και του άντρα με το λευκό μπουφάν.

Ο τελευταίος που πιστεύεται ότι είναι ο Λαχραουί παράτησε τη βόμβα μεγαλύτερης ισχύος από τις τρεις και εγκατέλειψε τρέχοντας το χώρο. 

Ο Ναζίμ Λαχραουί (;)

image

Ο ταξιτζής

Για την ταυτοποίησή των δραστών σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας οδηγός ταξί. Επικοινώνησε με τις αρχές των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι είχε μεταφέρει τους τρεις φερόμενους ως αυτουργούς της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σημείωσε δε, ότι παρότι προσφέρθηκε να τους βοηθήσει με τις αποσκευές, τους εκείνοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά. 

Η γιάφκα και η διαθήκη

Μάλιστα υπέδειξε στις αρχές το σπίτι από το οποίο τους παρέλαβε στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών. Στην γιάφκα διενεργήθηκε έλεγχος όπου, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «βρέθηκαν 15 κιλά εκρηκτικών, τύπου ΤΑΤΡ, 150 λίτρα ακετόνης, 30 λίτρα οξυγονούχου νερού, ένας εκπυρσοκροτητής, ανεμιστήρες και άλλα υλικά».

Βρέθηκε επίσης ένα ηχητικό ντοκουμέντο – διαθήκη του βομβιστή του αεροδρομίου Μπραχίμ Μπακράουι . Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρει πια τι να κάνει» γιατί «καταζητείται παντού».