Το ΔΝΤ δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ ξεκαθάρισε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οργανισμού, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ξεκαθαρίζοντας πως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το Ταμείο θα ξαναρχίσει τις συζητήσεις με όποια νέα κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα.

Ads

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Ελλάδα τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να υπογραμμίζει πως το Ταμείο σέβεται πλήρως την εν εξελίξει πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα και ότι δεν θα κάνει δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανάμιξη στα εσωτερικά πολιτικά της πράγματα.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει το ΔΝΤ το ενδεχόμενο μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος αρκέσθηκε να πει πως η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη βάση αυτής της έκθεσης προκύπτει το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Στο μεταξύ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σημειώνοντας πως η προγραμματισμένη επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και στη μείωση του κινδύνου μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια εξακολουθεί να είναι ουσιώδες ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα υποστηριχτεί από ολοκληρωμένες  και έγκαιρες ενέργειες πολιτικής σε άλλους τομείς, κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω της διασφάλισης ευρείας πολιτικής στήριξης για τις πολιτικές διαχείρισης της ζήτησης.