Η πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων δεν φαίνεται να πτοεί τα «κίτρινα γιλέκα», καθώς νέα μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιούν και αυτό το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, για 23η συνεχόμενη εβδομάδα.

Ads

Μεγάλα τμήματα του δικτύου μετρό του Παρισιού έκλεισαν,  περίπου 60.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη Γαλλία, σε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου του Παρισιού έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις. Κι όμως, τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν ξανά μαζικά στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων.

Χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές, με τη γαλλική αστυνομία να προχωράει σε χρήση χημικών, προκειμένου να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι συγκεντρωμένοι πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα ενάντια των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ έχουν στήσει πρόχειρα «οδοφράγματα», καίγοντας απορρίμματα και άλλα αντικείμενα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, μία ομάδα περίπου 200 ατόμων επιχείρησε να διαδηλώσει μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όμως οι αρχές ασφαλείας τους εμπόδισαν.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Δεναξά από το Παρίσι, «έγιναν 189 συλλήψεις, με πιο συγκλονιστική τη σύλληψη του δημοσιογράφου Gaspar Glanz στον οποίο πέρασαν χειροπέδες επειδή έκανε τη δουλειά του, ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με ντοκουμέντα που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, όσοι διαδηλωτές τραυματίζονται και μεταφέρονται στα νοσοκομεία φακελώνονται από τις υπηρεσίες υγείας, που στέλνουν όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο εσωτερικών». 

Πολλοί διαδηλωτές έκαναν σαφείς αναφορές στην καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και τις πλουσιοπάροχες δωρεές από πλούσιες οικογένειες και μεγάλες επιχειρήσεις που φθάνουν περίπου το ένα δισεκατομμυρίο ευρώ για την αποκατάστασή της.

«Εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, τι γίνεται για εμάς, τους φτωχούς;» ήταν η φράση στην μπλούζα ενός διαδηλωτή. «Όλα για τη Νοτρ Νταμ, τίποτα για τους άθλιους», ήταν μια άλλη φράση που παρέπεμπε στο γνωστό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφή πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας. Την ίδια ημέρα επρόκειτο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει μέτρα για την καταστολή των διαδηλώσεων, κάτι που δεν έγινε τελικά λόγω της τραγωδίας στη Νοτρ Νταμ. Δεν έχει ακόμη οριστεί νέα ημερομηνία για τις ανακοινώσεις Μακρόν.