Ένας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της Δανίας παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων για κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων που περνάνε τα σύνορα της χώρας. Ο Γενς Ρόχντε μάλιστα εντάχθηκε σε αριστερό κόμμα για να διαμαρτυρηθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ads

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάσχεση των πολύτιμων αντικειμένων των προσφύγων, αξίας άνω των 400 ευρώ, με το επιχείρημα ότι με αυτά θα χρηματοδοτήσουν την παραμονή τους στην χώρα.

Ο Γενς Ρόχντε δήλωσε ότι η πρόταση αυτή, αλλά και άλλα νομοσχέδια που προβλέπουν τη μείωση των επιδομάτων και παροχών προς τους πρόσφυγες αποδεικνύουν ότι το κυβερνών «Φιλελεύθερο Κόμμα» έχει πάρει λάθος δρόμο και υποστηρίζρι περισσότερο τις θέσεις του αντιμεταναστευτικού «Κόμματος του Λαού» της Δανίας, καθώς εξαρτώνται από την στήριξή του στο Κοινοβούλιο.

«Με κάνει να απορώ αλλά και να ανησυχώ καθώς οι Δανοί πολίτες δεν έχουν αντιδράσει και τόσο οργισμένα, αρκετοί πολίτες δεν έχουν αντιταχθεί στα κυβερνητικά σχέδια υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστά. Δεν μπορεί να είναι σωστό να πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα κατάσχουν ακόμα και τα τελευταία αντικείμενα αξίας που τους έχουν απομείνει και μαζί το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας από τους πρόσφυγες όταν φθάνουν στη Δανία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ads

Ο ίδιος είπε ότι θα ενταχθεί στο «Κοινωνικό – Φιλελεύθερο» κόμμα, το οποίο το οποίο τοποθετείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε πριν λίγες μέρες ερώτηση στην Κομισόν με την οποία καταγγέλλει την πρόθεση της Δανίας να ψηφίσει το πακέτο 34 περιοριστικών μέτρων στην πολιτική ασύλου, που μεταξύ άλλων προβλέπεται και τη δήμευση των κοσμημάτων των προσφύγων.