Την ίδια στιγμή που το προσφυγικό δράμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός στην Ευρώπη κορυφώνονται. Το τελευταίο κρούσμα στη Δανία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της χώρας μοίρασε σε πολίτες στην πόλη Χάντερσλεβ, 137 σπρέι κατά των προσφύγων, μετά από καταγγελίες για επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Ads

Οι Δανοί ακροδεξιοί μοίρασαν την τελευταία εβδομάδα τα σπρέι σε γυναίκες, τα οποίο μάλιστα φέρει την επιγραφή «νόμιμο και αποτελεσματικό». Τελικά όπως αποδείχτηκε, ένεκα του ότι το σπρέι πιπεριού είναι παράνομο στη Δανία, οι εμπνευστές αυτής της «φαεινής» ιδέας έβαλαν στα μπουκάλια λακ για τα μαλλιά.

Η ανώτερη εισαγγελέας της χώρας χαρακτήρισε την κίνηση ως «μια φρικτή πράξη εχθρότητας και ξενοφοβίας έναντι των αιτούντων άσυλο και προσφύγων». «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταφύγει στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία και θα πρέπει να βρουν την προστασία που χρειάζονται και να αντιμετωπιστούν με σεβασμό, όπως κάθε άλλος άνθρωπος», σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τόνισε σήμερα ότι προκαλεί σοκ η διανομή του εν λόγω σπρέι, καταδικάζοντας τέτοιες πρακτικές.

Ads

Ο ιδρυτής και ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος Ντάνιελ Κάρλσεν, δήλωσε για τη διανομή του αντι-προσφυγικού «αεροζόλ» πως «δεν είναι κάτι προκλητικό. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα όπου πολλοί Δανοί αισθάνονται ανασφαλείς».

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Χάντερσλεβ, στην οποία βρίσκεται κέντρο φιλοξενίας το οποίο στεγάζει αυτή τη στιγμή περίπου 140 αιτούντες άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 το αντιμεταναστευτικό Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 21% των ψήφων.