«Jinê, Jiyana Azadiyê (μτφ από Κουρδικά: Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία!)» σηκώθηκε και φώναξε επανειλημμένα το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, μετά την παρέμβαση της Διοικητού Αριάν κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στην οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Commander Arian», που πραγματεύεται την ζωή της.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, μια ομάδα γυναικών της κουρδικής αντίστασης δημιούργησε τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών YPJ. Το ντοκιμαντέρ, Commander Arian της Ισπανίδας σκηνοθέτιδος Άλμπα Σοτόρα, παρακολουθεί από την πρώτη γραμμή του συριακού πολέμου, την 30χρονη Αριάν να διοικεί ένα γυναικείο τάγμα προς το Κομπάνι για να απελευθερώσει τους κατοίκους από το Ισλαμικό Κράτος.
H Αριάν, που έχει αφιερώσει την ζωή της στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και της κακομεταχείρισης θυμάτων σεξουαλικής βίας, όσο πλησιάζει με την ομάδα της στον στόχο τους, ενθαρρύνει τις συμπολεμίστριές της να ανακαλύψουν την πραγματική σημασία του αγώνα τους: την ελευθερία για την επόμενη γενιά γυναικών.
«Φτιάχνοντας αυτή την ταινία έμαθα πολλά για το θάρρος και την κούραση. Πολλές φορές νόμιζα ότι δεν θα αντέξω, αλλά την έβλεπα εκεί να συνεχίζει και να βοηθά. Να μην παραιτείται. Αυτά τα τρία χρόνια που πέρασα δίπλα στην Αριάν άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τον κόσμο και την θέση μου σε αυτόν ως γυναίκα. Τώρα πια πιστεύω ότι εμείς οι γυναίκες μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο», δήλωσε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ η Σοτόρα.
«Είναι τιμή μου να σας συναντώ εδώ σε αυτή την εκδήλωση ως Κούρδισα γυναίκα του YPJ», δήλωσε η Αριάν μέσω Skype σύνδεσης. «Πολεμάμε εδώ και έξι χρόνια με πολλές θυσίες όχι μόνο Κούρδων αλλά και από άλλες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες. Ζητώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ακουστεί η φωνή μας και από όλους τους πολιτικούς θεσμούς να δράσουν ώστε να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα εναντίον των Κούρδων. Πολεμήσαμε σκληρά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και σχεδόν το νικήσαμε, όπως είδε όλος ο κόσμος. Όμως η Τουρκία μας επιτίθεται και ενισχύει έτσι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο συνεχίζει τις σφαγές. Όσοι πιστεύουν στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, τους ζητούμε να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας για να σταματήσουν αυτές οι βαρβαρότητες.
Η διοικητής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ροχάβα λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και δέχονται καθημερινά επιθέσεις κυρίως από τις τουρκικές δυνάμεις. «Όλα όσα έχουμε πετύχει απειλούνται και δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν», είπε και ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια ενόψει του χειμώνα ώστε όλοι «να μπορέσουν να αντέξουν και να συνεχίσουν να μάχονται για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές αξίες που παλεύουμε να προστατεύσουμε».
Στο πάνελ της συζήτησης που ακολούθησε της προβολής, βρέθηκε και ο Ντιρκ Κάμπελ, ο πατέρας της Άννα Κάμπελ, Βρετανίδας που εντάχθηκε στις μονάδες της YPJ και έχασε την ζωή της στο Αφρίν στις 15 Μαρτίου του 2018.
«Ο πόλεμος της Συρίας μας επηρεάζει και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει το αποτέλεσμά του», δήλωσε ο Κάμπελ επισημαίνοντας πως «όταν σκοτώθηκε η κόρη μου στο Αφρίν προσπαθούσε να προστατεύσει αμάχους από την τουρκική εισβολή. Στην Ροχάβα το ήξεραν ότι θα συμβεί, γιατί ο Ερντογάν το είχε ανακοινώσει. Σκεφθείτε εάν η Ισπανία κατά την περίοδο των ταραχών με τον ΕΤΑ εισέβαλε στην Γαλλία γιατί οι Βάσκοι εκεί υποστήριζαν τον αγώνα τον Βάσκων στην Ισπανία. Αυτό έκανε ο Ερντογάν και κανείς στην Ευρώπη δεν του είπε τίποτα. Όταν στην Ροχάβα κατάλαβαν ότι η Δύση τους εγκατέλειψε δεν εξεπλάγησαν. Αντιλήφθηκαν πλήρως ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα δεν τους περιλαμβάνουν, αλλά εστιάζουν μόνο στην διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ της Δύσης από την μία και της Ρωσίας και του Ιράν από την άλλη. Η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την σκακιέρα, και η Ροχάβα δεν είναι παρά ένα πιόνι που μπορεί να θυσιαστεί για να μην χαθεί η πολιτική στάση της Τουρκίας και φυσικά να μην σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων προς αυτή. Όπλα που κατασκευάστηκαν στην Βρετανία ή αλλού και πουλήθηκαν στην Τουρκία. Όπλα που σκότωσαν την κόρη μου».
Οι γυναίκες στην Ροχάβα έχουν πετύχει μια δραστική πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Έχουν καταφέρει να εδραιώσουν ένα σύστημα συμπροεδρίας με απόλυτη ισοτιμία αντιπροσώπων, και μέσα από αυτό μια σειρά καινοτομιών όπως η κοινωνική κατοικία των γυναικών, οι ακαδημίες, τα κέντρα υγείας, τα χωριά και οι συνεταιρισμοί.
«Εάν η Ροχάβα χαθεί μετά τον πόλεμο, εάν συντριβεί από τον Άσαντ, θα χαθεί μαζί της και ένα πρότυπο μοντέλο ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Για αυτό καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τα άλλα κράτη του κόσμου να αναγνωρίσουν την Ροχάβα», δήλωσε ο Ντ. Κάμπελ.
*Βίντεο/Φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >