Μια ημέρα πριν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και της διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφόρησαν σενάρια σχετικά με τις σκέψεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να μεταθέσει την ψηφοφορία για μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται και η Μέι εμφανίζεται έτοιμη για την ψηφοφορία επί της συμφωνίας την Τρίτη, ακόμη κι αν αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησής της. 

Ads

Αντιδράσεις για τη Συμφωνία του Brexit υπάρχουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σε συνέντευξη στη Sunday Mail, η Τερέζα Μέι προειδοποιεί ότι τυχόν απόρριψη της Συμφωνίας και της Πολιτικής Διακήρυξης οδηγεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, σε μη Brexit ή σε άτακτη αποχώρηση. «Δυστυχώς έχουμε μια άφρονα αντιπολίτευση που το μόνο που επιδιώκει είναι οι εκλογές και αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας. Οι βουλευτές οφείλουν να επιτελέσουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν τη Συμφωνία, την μόνη που υπάρχει στο τραπέζι και εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και το αδιατάρακτο μέλλον των πολιτών της», υποστηρίζει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει»

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες των Synday Times που φέρουν την πρωθυπουργό να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του επίμαχου άρθρου της Συμφωνίας που αφορά στο συνοριακό καθεστώς στη Βόρειο Ιρλανδία, θέμα που έχει βαθειά διχάσει όλες τις πτέρυγες του  Κοινοβουλίου. Ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ισχύ του πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου Backstop, που δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία, θεωρείται βέβαιο ότι θα άλλαζε τη γνώμη πολλών βουλευτών των κυβερνητικών εδράνων.

Ads

Εν κατακλείδι, σημειώνει η Deutsche Welle, η κυβέρνηση και προσωπικά η Τερέζα Μέι, βρίσκονται μπροστά στην κρισιμότερη φάση για τη χώρα και την πολιτική τους επιβίωση. Η ψηφοφορία της Τρίτης θα είναι αποφασιστική, πρωτίστως για τη Βρετανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άτακτο Brexit δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Sky News o βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζον Τρίκετ, τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συγκροτήσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, εάν χρειαστεί. Όπως είπε, ενώ ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πιθανό, οι Εργατικοί προτιμούν τη λύση των γενικών εκλογών, στην περίπτωση που τελικά η συμφωνία της Μέι με τους 27 απορριφθεί από τη βρετανική Βουλή. «Είμαστε έτοιμοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Και θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίο την Τετάρτη το πρωί» ανέφερε ο Τρίκετ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα επιδιώξει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο να παέι τη χώρα μπροστά «σε μία πολύ καλύτερη κατεύθυνση». 

Επιπλέον, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έβαλε στο τραπέζι και το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ως ερώτηση και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι παραμένει αποφασισμένος να προωθήσει πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η συμφωνία αποχώρησης της Μέι δεν θα εγκριθεί, είναι «γελοία» και «δεν πρόκειται να δουλέψει, όλοι το ξέρουν αυτό», τόνισε και υπογράμμισε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί, σεβόμενο παράλληλα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Ιούνιο του 2016.