Νέα βαριά ήττα γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Μόλις 242 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 391 την καταψήφισαν. Μετά από αυτήν την εξελίξη η Βρετανία και η ΕΕ οδηγούνται ολοταχώς προς ένα «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία

Ads

Πρόκειται για τη δεύτερη απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και όπως έχουν επισημάνει όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά και οι οικονομικοί αναλυτές, το Brexit χωρίς συμφωνία αποτελεί την πιο ζημιογόνα εξέλιξη. Πλέον στη Βουλή των κοινοτήτων θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες, η πρώτη την Τετάρτη θα αποφασίσει αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία και η δεύτερη την Πέμπτη, θα αποφασίσει την μονομερή αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης. 

Η Τερέζα Μέι ήλπιζε να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» σήμερα, καθώς η παραμονή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία κρίνεται πλέον αβέβαιη. Ωστόσο, και παρά τον τελευταίο συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, η Μέι δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τους σκληρούς «Brexitiers» του κόμματός της, αλλά ούτε και τους κυβερνητικούς εταίρους της. Η βασική αντίδραση των αρνητών της συμφωνίας οφείλεται στο ζήτημα του Backstop, δηλαδή τη σχέση που θα διαμορφωθεί στα σύνορα της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit. 

«Μετά την αποψινή καταψήφιση της Συμφωνίας, αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε η πλευρά του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας τη λύπη του για το αποτέλεσμα και υπογραμμίζοντας το μεγάλο κόστος αυτής της εξέλιξης. «Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία».

Ads

Υπενθυμίζεται πως η 29η Μαρτίου είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά «μεταβατική περίοδος» για τη Βρετανία. «Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης. Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», ξεκαθάρισε με μήνυμά του στο Twitter. 

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, ο Μπαρνιέ διεμήνυσε πως πλέον «η λύση εναπόκειται στη Βρετανία» και απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Βρετανία. «Έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λύθει μόνο στη Βρετανία. Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε. 

«Λυπημένη» δηλώνει η Μέι, εκλογές άμεσα ζητάει ο Κόρμπιν

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ήττα, η Τερέζα Μέι σημείωσε πως νιώθει «βαθιά λύπη» σχετικά με την απόφαση των βουλευτών, που οδηγεί το Brexit σε αχαρτογράφητα νερά. Στηρίζω, σημείωσε, «απολύτως το κείμενο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών» και επανέλαβε πως «δεν θέλει μία άτακτη έξοδο από την ΕΕ». «Η συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε είναι η καλύτερη και – πραγματικά – η μόνη διαθέσιμη. Το να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία είναι μεγάλο πρόβλημα για τον βρετανικό και ευρωπαϊκό νόμο», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως έχει τελειώσει ο χρόνος της Μέι στην εξουσία. Η πρωθυπουργός κωλυσιέργησε και πλέον ο χρόνος της τελειώνει, είπε και πρότεινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.