Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε εντολή να διεξαχθεί μια έρευνα ευρείας κλίμακας σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ενώπιον της Βουλής. Νωρίτερα, Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι «θα χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες για παιδεραστία από υψηλόβαθμους πολιτικούς τις δεκαετίες του 1980-1990 και για τη μετέπειτα φερόμενη συγκάλυψή τους.

Ads

Οι υποψίες για απόπειρα «συγκάλυψης» πράξεων παιδεραστίας στην καρδιά της πολιτικής εξουσίας της Βρετανίας απασχολούν τον βρετανικό Τύπο εδώ και ημέρες, μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους εξαφάνισης των αρχείων που αφορούσαν στο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας έχασε περισσότερα από 100 έγγραφα που αφορούν στο σκάνδαλο παιδεραστίας στο οποίο εμπλέκονται και πολιτικοί τη δεκαετία του ’80. Περισσότερα από δέκα πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα είναι ύποπτα για παιδεραστία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph και πρόσθεσε ότι η αστυνομία ερευνά υποθέσεις που συνδέονται με τέσσερα πρόσωπα. Άλλοι είκοσι πολιτικοί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου -τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτω – ενδέχεται να γνώριζαν για το σκάνδαλο και να το απέκρυψαν, σύμφωνα με την Telegraph.

«Είμαι απολύτως αποφασισμένος να χυθεί άπλετο φως στις κατηγορίες αυτές και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι’ αυτό που συνέβη, αυτό έχει ουσιαστική σημασία», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα. «Είναι σημαντικό η αστυνομία να ξέρει ότι μπορεί να πάει παντού όπου την οδηγεί η έρευνά της», πρόσθεσε.

Ads

«Η κυβέρνηση θα συστήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς στους τομείς του δικαίου και της προστασίας των παιδιών, ώστε να εξετάσει εάν και κατά πόσον οι δημόσιοι φορείς και άλλοι μη κρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα καθήκοντά τους για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση», ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η επιτροπή, ο επικεφαλής της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμα, θα εξετάσει τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που διαπράχθηκαν σε θεσμούς όπως οι υπηρεσίες υγείας, πολιτικά κόμματα, η Εκκλησία και το BBC.

Ωστόσο η Μέι επισήμανε πως με δεδομένο το εύρος της έρευνας, είναι μάλλον απίθανο η επιτροπή αυτή να εκδώσει ένα πόρισμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2015, πάντως εκτιμάται πως θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για την πρόοδό της πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Πίτερ Γουόνλες, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης NSPCC, έχει οριστεί επικεφαλής της διαδικασίας επανεξέτασης μιας έρευνας που διεξήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών για το 2013 σχετικά με τον χειρισμό των καταγγελιών περί κακοποίησης ανηλίκων από πολιτικούς.

Ο Γουόνλες θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία και οι εισαγγελείς χειρίστηκαν τις πληροφορίες που έλαβαν, δήλωσε η Μέι.