Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο δήμο του Χάκνεϊ στο μείζον Λονδίνο η εφαρμογή μιας νέας νομοθεσίας, βάσει της οποίας οι άστεγοι και οι ζητιάνοι θα απειλούνται στο εξής με επιβολή προστίμου από 100 έως 1.000 στερλίνες.

Ads

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η εφαρμογή του «Κανονισμού περί προστασίας των δημόσιων χώρων (PSPO)» θα επιτρέπει στις αστυνομικές και δημοτικές Αρχές του Χάκνεϊ να απαιτούν από οποιονδήποτε να σταματήσει να ζητιανεύει ή να κοιμάται στο δρόμο.

Ο PSPO επιτρέπει στους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 100 λιρών στους παραβάτες. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 1.000 λίρες εάν κάποιος δεν το πληρώσει.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή διαπράττουν το ‘έγκλημα’ να μην έχουν στέγη», αναφέρουν σε ηλεκτρονική αίτησή τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο φορείς και συλλογικότητες που αντιτίθενται στην εφαρμογή του νέου κανονισμού και ήδη έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές, αξιώνοντας την κατάργησή του.

Ads

Ωστόσο, η βρετανική έχει ιδιαίτερα κακό παρελθόν ως προς τον τρόπο μεταχείρισης των αστέγων: τον Ιούνιο του 2014 είχαν τοποθετηθεί καρφιά στην είσοδο του κτηρίου στο Σάουθγουορκ του νότιου Λονδίνου, για να μην μπορούν να κοιμούνται εκεί οι άστεγοι. Τα καρφιά εν τέλει αφαιρέθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.