Μια 29χρονη δημοσιογράφος σκοτώθηκε από σφαίρες την νύχτα της Πέμπτης στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει τον θανατό της ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ads

«Μπορώ δυστυχώς να επιβεβαιώσω ότι έπειτα από ανταλλαγές πυρών τη νύχτα στο Κρέγκαν, η 29χρονη Λάιρα ΜακΚί σκοτώθηκε», ανέφερε μέσω Twitter ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI), ο Μαρκ Χάμιλτον. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το γεγονός ως τρομοκρατική ενέργεια» και «διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία», πρόσθεσε.

Η δημοσιογράφος κάλυπτε επιχείρηση της PSNI κατά φερόμενων μελών της οργάνωσης «Νέος IRA».

Μια άλλη δημοσιογράφος που βρισκόταν επιτόπου δήλωσε ότι ένας ένοπλος «εμφανίστηκε από την γωνία και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς τα αστυνομικά οχήματα».

Ads

Η Λιόνα Ο΄Νιλ έγραψε στο Twitter ότι η 29χρονη χτυπήθηκε και έπεσε πίσω από ένα Land Rover της αστυνομίας και ότι οι αστυνομικοί την μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε.

«Πολλά σπίτια όπου κατοικούν οικογένειες βρίσκονται εκεί, είχαν βγει όλοι έξω να δουν τι συμβαίνει. Υπήρχαν νέοι, παιδιά στον δρόμο, έφηβοι που τριγυρνούσαν εκεί και ένας ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως στον δρόμο».

Βομβαρδισμένη μοιάζει η περιοχή Κρέγκαν μετά τα ολονύχτια επεισόδια. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association έπεσαν βόμβες μολότοφ, ενώ μετέδωσε φωτογραφίες με καμένα αυτοκίνητα και βαριά οπλισμένους αστυνομικούς κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Τα βίαια επεισόδια στο Ντέρι σημειώθηκαν ενώ πλησιάζει το Σαββατοκύριακο του Πάσχα για τους Καθολικούς, κατά το οποίο οι δημοκρατικοί εορτάζουν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916,  όταν 1.500 ένοπλοι εισέβαλαν στο κέντρο του Δουβλίνου με στόχο την ιρλανδική ανεξαρτησία από τη Βρετανία.

Το Σιν Φέιν, κόμμα που ιστορικά έχει συνδεθεί με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) και θεωρούνταν ο πολιτικός του βραχίονας, καταδικάζει τα χθεσινά επεισόδια τα οποία αποδίδει σε «επίθεση» στην ειρηνευτική διαδικασία και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής η οποία συνήφθη ανάμεσα στις βορειοϊρλανδικές παρατάξεις και τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου το 1998.

Η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του Ενωτικού Κόμματος (DUP), έκανε λόγο για «παράλογη πράξη». «Μια οικογένεια διαλύθηκε», είπε αναφερόμενη στο θάνατο της 29χρονης, και προειδοποίησε ότι «κάποιοι αποσκοπούν σε αναβίωση του χάους που επικρατούσε στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, euronews