Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει η Bild, προετοιμάζει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ads

Εάν το ρεπορτάζ της Bild, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, επιβεβαιωθεί, το σχέδιο θα αποτελέσει σημαντική στροφή πολιτικής για τον Σόιμπλε, ο οποίος έως πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Bild αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και τις οποίες αναμένεται να κερδίσει η καγκελάριος Μέρκελ.

Ads

Ποιά ανταλλάγματα ζητάει 

Ως αντάλλαγμα, ο Γερμανός υπουργός επιθυμεί το Ταμείο να έχει ισχυρότερο λόγο όσον αφορά τα σχέδια προϋπολογισμού και το ύψος χρέους των Κρατών – μελών.

Η Bild προσθέτει ότι με αυτό το σχέδιο, ο Σόιμπλε θέλει να δείξει την καλή πρόθεση του Βερολίνου έναντι του Γάλλου προέδρου Μακρόν, που έχει δεσμευτεί να εργαστεί από κοινού με την Μέρκελ ενόψει μιας μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι συμμερίζεται την άποψη του Μακρόν, σύμφωνα με την οποία, είναι αναγκαίες οι οικονομικές ενισχύσεις των πλούσιων χωρών της ευρωζώνης προς τις φτωχότερες.