Στα δικαστήρια κρίθηκε η διαμάχη μεταξύ ΕΕ και AstraZeca για την υπόθεση της παράδοσης των εμβολίων. Τελικά και οι δύο πλευρές δήλωσαν ικανοποιημένες από την απόφαση, που προβλέπει την παράδοση 50 εκατ. δόσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αντί 120 εκατ. δόσεων που διεκδικούσε η ΕΕ.

Ads

Σύμφωνα με την AstraZeneca το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της ΕΕ για περισσότερες παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Ιουνίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη γιατί το δικαστήριο αποφάσισε η AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2021. 

Όπως υπενθυμίζεται σε δημοσίευμα του Reuters, η αγγλοσουηδική εταιρεία αρχικά είχε δεσμευτεί με συμβόλαιο «να κάνει ότι καλύτερο μπορεί» για να παραδώσει στο μπλοκ των 27 κρατών μελών 300 εκατ. δόσεις ώς το τέλος Ιουνίου, αλλά προβλήματα στην παραγωγή ανάγκασαν τη φαρμακευτική να αναθεωρήσει χαμηλότερα τον στόχο στα 100 εκατ. εμβόλια. Οι περικοπές στις παραδόσεις εμβολίων καθυστέρησαν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η Ευρώπη είχε στοιχηματίσει ότι η AstraZeneca θα παρέδιδε τον μεγαλύτερο όγκο εμβολίων. Αυτό οδήγησε σε διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών και η Ε.Ε. κινήθηκε νομικά για να λάβει τουλάχιστoν 120 εκατ. δόσεις εμβολίων ως το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δεσμευτικό πρόγραμμα που αποφάσισε το δικαστήριο, η AstraZeneca θα πρέπει να παραδώσει υποχρεωτικά μόλις 50 εκατ. δόσεις έως τις 27 Σεπτεμβρίου: 

Ads
  • 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, στις 9 π.μ.,
  • 20 εκατομμύρια δόσεις έως τις 23 Αυγούστου,
  • 15 εκατομμύρια δόσεις στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί. Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα ζητούμενα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε σοβαρή παράβαση («faute lourde») των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν. Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειές της για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών τόπων παραγωγής που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση – ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην ΕΕ.

Ικανοποίηση και της Κομισιόν και της AstraZeneca

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: η AstraZeneca δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής. Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή μας εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει στους πολίτες μας μέρα με τη μέρα. Αποδεικνύει επίσης, ότι εδράζεται σε μια ορθή νομική βάση». 

Από την πλευρά της η AstraZeneca εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη δικαστική απόφαση. «Είμαστε ευχαριστημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AZ Τζέφρι Ποτ. «Η AstraZeneca έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο επείγον καθήκον να προμηθεύουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Η AstraZeneca  σημείωσε επίσης ότι ο δικαστής αναγνώρισε τις δυσκολίες στο σεβασμό ενός σφιχτού προγράμματος προμηθειών, «σε αυτή την κατάσταση άνευ προηγουμένου». «Η AstraZeneca προσβλέπει τώρα σε μια νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση της πανδημίας στην Ευρώπη», ανέφερε επίσης η εταιρεία.