Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψες ότι άστεγα παιδιά στο Δυτικό Βερολίνο «δίνονταν» συστηματικά  επί δεκαετίες σε παιδόφιλους άνδρες, προκειμένου να γίνουν ανάδοχοι γονείς τους.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Deutche Welle, το λεγόμενο «σχέδιο Κέντλερ», πήρε το όνομά του από τον καθηγητή ψυχολογίας Χέλμουτ Κέντλερ, ο οποίος ξεκίνησε το «πείραμα» την δεκαετία του 1970, δίνοντας σκόπιμα παιδιά που δεν είχαν σπίτι σε παιδόφιλους άντρες. «Αυτοί οι άντρες θα γίνονταν εξαιρετικά στοργικοί ανάδοχοι γονείς» υποστήριζε ο Κέντλερ.  Ο Χέλμουτ Κέντλερ, που κατείχε σημαντική θέση στο κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας του Βερολίνου και πέθανε το 2008, δήλωνε μάλιστα πεπεισμένος πως η σεξουαλική επαφή ανάμεσα ενήλικες και παιδιά ήταν ακίνδυνη. 

Έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Hildesheim διαπίστωσε πως οι αρχές του Βερολίνου εφάρμοζαν αυτή την πρακτική για σχεδόν 30 χρόνια, ενώ οι παιδόφιλοι ανάδοχοι πατέρες λάμβαναν μέχρι και τακτικό βοήθημα για την ανατροφή των παιδιών.

Οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η Γερουσία έκαναν τα στραβά μάτια στις αναδοχές ή ακόμα και τις ενέκριναν.  

Ads

Η «άκρη του νήματος» για την αποκάλυψη του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται πριν από μερικά χρόνια, όταν δύο από τα θύματα μίλησαν για την ιστορία τους, με το πανεπιστήμιο Hildesheim να διεξάγει έκτοτε συνεντεύξεις, αναζητώντας ταυτόχρονα πληροφορίες σε αρχεία. 

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν «ένα δίκτυο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, την κρατική υπηρεσία πρόνοιας για τους νέους και τη Γερουσία του Βερολίνου», στο οποίο η παιδοφιλία ήταν «αποδεκτή και υποστηριζόμενη».   

Ο ίδιος ο Κέντλερ διατηρούσε τακτικές επαφές με τα παιδιά και τους ανάδοχους πατέρες τους. Σε βάρος του δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη, αφού μέχρι τα θύματά του να βρουν το θάρρος να μιλήσουν, τα εγκλήματά του είχαν ήδη παραγραφεί. Για τον λόγο αυτό τα θύματα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία αποζημίωση.   

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί. Κάνουν λόγο για ένα δίκτυο που περιλάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του διαβόητου Σχολείου Odenwald στην Έσση, που έκλεισε λίγο καιρό αφότου βρέθηκε στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου παιδοφιλίας.

Αναφερόμενη στα ευρήματα της μελέτης η Γερουσιαστής του Βερολίνου, Sandra Scheeres, τα χαρακτήρισε «σοκαριστικά και τρομακτικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη έκθεση για το «πείραμα Κέντλερ» δημοσιεύτηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Göttingen, με τους ερευνητές της εν λόγω μελέτης να δηλώνουν ότι η Γερουσία του Βερολίνου δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας.   Σήμερα όμως οι αρχές του Βερολίνου δεσμεύονται να ρίξουν φως στην υπόθεση.